Hlavní obsah

Vyměněn za zabijáka. Propuštěný mladík popsal, jak ho věznili v Rusku

Foto: Profimedia.cz

„V kolonii jsem hodně zhubl,“ popsal ve svém vyprávění pro BBC německo-ruský muž Kevin Lik. Při výšce 1,9 metru váží jen 70 kilogramů (snímek pochází z doby před jeho zatčením).

Nejmladší obviněný z velezrady v moderní ruské historii. Díky výměně vězňů se na začátku srpna dostal z ruského vězení na svobodu také německo-ruský teenager Kevin Lik. Pobyt ve vězení ho motivuje k opozičním aktivitám, tvrdí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jméno Kevina Lika médii v době velké výměny vězňů mezi Ruskem, Spojenými státy a dalšími západními zeměmi na začátku srpna nerezonovalo tolik jako jiná, zvučnější – třeba novináře Evana Gershkoviche.

Devatenáctiletý student s ruským a německým občanstvím má za sebou ale mimořádně dramatický příběh. Stal se nejmladším člověkem obviněným z velezrady v moderní historii Ruska.

Se svými zkušenostmi se svěřil britské veřejnoprávní stanici BBC. Novináři Sergeji Gorjaškovi popsal své zatčení, zážitky z trestanecké kolonie i to, jak prožíval samotnou výměnu.

Putinova fotografie

Kevin Lik se narodil v roce 2005 v Montabauru, malém městě v západním Německu. Jeho matka je Ruska, otec Němec, ale jejich manželství dlouho nevydrželo.

Kevin zůstal s matkou Victorií. Nejdříve zůstali v Německu, ale do Ruska se vraceli každých pár let, než se Victoria rozhodla, že se do vlasti vrátí nastálo. Chyběla jí rodina a stýskalo se jí po rodném městě Majkop na severu Kavkazu, a tak se tam na konci roku 2017 přestěhovali. Kevinovi tehdy bylo 12 let.

Rodina se usadila na předměstí v bytě s výhledem na hory a vojenskou základnu. Kevin BBC popsal, že miloval procházky přírodou, sbírání rostlin do svého herbáře a také školu. Vyhrával místní i národní akademické soutěže.

O politiku se začal zajímat v roce 2018, kdy v Rusku proběhly prezidentské volby. Matka, která tehdy pracovala ve zdravotnictví, přišla domů s tím, že ji i její kolegy odvezli autobusem do volebních místnosti, kde jim řekli: „Volte Putina, jinak vám sebereme prémie.“

Kevin si už tehdy uvědomoval, že demokracie v Rusku téměř neexistuje, jak popsal. Vadilo mu také, že v téměř každé třídě na jeho střední škole byl vystavený portrét prezidenta Vladimira Putina. „Neustále nám říkali, že škola není místo pro politiku. Není prostě správné vyvěšovat portréty a podporovat kult osobnosti,“ popsal.

Zhruba o rok později způsobil Kevin ve škole skandál. Vystavený Putinův portrét vyměnil za podobiznu opozičního lídra Alexeje Navalného. „Jeden učitel mi řekl, že by mě za stalinistické éry zastřelili,“ vyprávěl. Naopak jiný učitel mu poradil, aby byl opatrný.

Největší výměna za desítky let. Kdo je kdo?

Rusko a Západ si 1. srpna vyměnily 24 vězňů. Ruské káznice opustilo několik novinářů či opoziční aktivisté. Návrat domů ze Západu čekal nájemného vraha, několik agentů či hackera. O koho jde jméno po jménu?

Škola si kvůli incidentu předvolala Kevinovu matku. „Vynadali jí, křičeli na ni,“ vzpomínal Kevin. BBC se obrátila na jeho školu s žádostí o vyjádření, ale ta nereagovala.

Zpět do Německa

Když se Kevin chystal do posledního ročníku na škole, jeho matka rozhodla, že se přestěhují zpět do Německa. Tou dobou již začala válka na Ukrajině, a bylo proto nutné Kevinovo jméno vymazat z vojenské evidence, aby mohl nastálo opustit zemi.

Victoria musela do odvodní kanceláře, aby vše vyřídila. Když se tam 9. února 2023 vypravila, čekala ji policie. Podle Kevina ji bezdůvodně obvinili, že na veřejnosti nadávala, a na deset dní skončila ve vězení. Zároveň to znamenalo, že museli odložit svůj odjezd.

Kevin tak zůstal sám a přestal chodit do školy. Když se jednoho dne vydal na pár hodin ven a pak se vrátil, zjistil, že v jejich bytě „byly rozházené věci“. Po Victoriině propuštění se rozhodli odjet přes mezinárodní letiště v Soči.

Když se ubytovali v tamním hotelu a šli na něco k jídlu, Kevin si všiml muže v masce a mikině s kapucí, který je natáčel na telefon. Během chvilky u nich zastavil mikrobus. „Vyskočilo osm nebo devět příslušníků FSB. Jeden mě chytil za ruku. Další přišel, ukázal průkaz a řekl: Bylo proti vám zahájeno trestní řízení podle článku 275: velezrada.“

Kevin byl v šoku.

Nejdříve je odvezli do hotelu, kde si vzali zavazadla, potom zpět do Majkopu. Cestou zastavili v pizzerii. „Objednali pizzu a nabídli nám ji. Nespoutali mě ani mě neomezovali. Všechno jsem si v hlavě procházel, ale nedokázal jsem pochopit, jakým způsobem jsem se mohl dopustit velezrady,“ říká Kevin.

Rozhovor k výjimečné výměně

Podle Pavla Havlíčka je čtvrteční výměna vězňů výjimečná. „Ukázala, že i přes velmi složité vztahy a probíhající válku na Ukrajině dialog na nejvyšších místech stále probíhá,“ říká analytik z Asociace pro mezinárodní otázky.

Když se příslušníků FSB zeptal, jestli ho zavřou, odpověděli mu, že „bude všechno v pořádku“. Kevin si nicméně vzpomněl na bývalého agenta FSB Vadima Krasikova, muže, který si v Německu odpykával doživotí za vraždu v Berlíně objednanou ruskými úřady, a přemýšlel, zda ho – jako německého občana – neplánuje Rusko použít jako rukojmího.

Domů přijeli Kevin s matkou v doprovodu FSB uprostřed noci. Úředníci prohledali celý byt a našli rozbitý dalekohled, který Kevinovi k narozeninám koupila matka Victoria. Úřady Kevina podezřívaly, že ho používal k fotografování vojenských vozidel a následně snímky posílal německé rozvědce. Teenagerovi také vzali telefon a notebook, kde našli snímky základny.

Kevin přiznal, že fotografie pořídil, ale neměl v plánu je komukoliv předat. Kolem třetí hodiny ranní ho tak převezli do budovy FSB, kde proběhl výslech. Jelikož mu bylo 17 let, jela s ním i jeho matka.

Vinen

Přidělený právník Kevinovi rovnou řekl, že by se měl přiznat, aby dostal nižší trest. BBC popisuje, že zatímco při rozhovoru měl povědomí o ruském trestním zákoníku a ovládal právní termíny, při zadržení nevěděl nic a netušil, jak situaci řešit.

Proto podepsal doznání, které dostal nachystané. Později toho litoval. Popsal, že se tehdy bál, že když nepodepíše, „všechno by se zhoršilo, protože by mohli začít tlačit na jeho matku“. Vyšetřovatel FSB Kevinovi a jeho matce také řekl, že má pravomoc jim zabavit byt.

Kdo je Vadim Krasikov?

Výměna vězňů mezi Západem a Ruskem zaujala nejen tím, kdo byl mezi propuštěnými, ale třeba i určitým nepoměrem, kdy alespoň početně Moskva získala méně. Okolnosti výměny rozebíráme s novinářkou Deníku N Petrou Procházkovou.

Kevin tak byl převezen do speciálního zařízení v Krasnodaru a umístěn na samotku. „Přinesli mi jídlo, ale nemohl jsem jíst. Opravdu jsem chtěl vidět svoji mámu,“ popsal své pocity.

O několik měsíců později, když mu bylo 18 let, byl převezen do jiné věznice na předměstí Krasnodaru, kde už přebýval s dalšími vězni. „Svázali mi ruce, bili mě, a dokonce o mě típli cigaretu. Bili mě tak silně do hrudníku, že jsem nemohl dýchat,“ přiblížil jeden ze zážitků z vězení.

Mezitím úřady Kevina dále vyšetřovaly. Vypovídala proti němu například jeho třídní učitelka, která tvrdila, že když jeli na akademickou soutěž do Moskvy, mladík se chtěl dostat především na německé velvyslanectví, aby se spojil se zpravodajskými důstojníky. Kevin ale BBC vypověděl, že jen chtěl získat oficiální německý občanský průkaz, protože zrovna oslavil 16. narozeniny.

Fotografie, které Kevin pořídil, podle experta ministerstva obrany neodhalovaly státní tajemství, byť v cizích rukou mohly Rusko poškodit.

Jeho složka u FSB také obsahovala detaily o jeho cestách do Ruska jako dítě, včetně jedné, kdy mu byly dva roky. Kevin prý také zjistil, že mu byl od roku 2021 odposloucháván telefon.

Na konci prosince 2023 – deset měsíců od zadržení – ho odsoudili za velezradu ke čtyřem letům odnětí svobody v trestanecké kolonii.

Zbožné přání

Než došlo letos v srpnu k výměně vězňů, přebýval Kevin v trestanecké kolonii č. 14 blízko přístavního města Archangelsk u pobřeží Bílého moře. Tam se dostal na konci letošního června. Předtím prošel několika jinými vězeními. Týdny trávil především čtením a studiem.

Ke zvratu došlo 23. července. Tehdy za ním přišel výše postavený vězeňský dozorce a řekl mu, že má 20 minut na to, aby „urychleně sepsal žádost“ o prezidentskou milost, což také učinil.

Osmadvacátého července ho dozorce opět zastavil s tím, aby si vzal kartáček na zuby, pastu a pantofle. „Obvykle tuhle sadu dostanete, když se vás chystají zavřít na samotku,“ popsal Kevin. Místo toho se ale ocitl zavřený v kanceláři. V jednu hodinu ráno následujícího dne pro něj přijel konvoj.

Kevinovi proběhlo hlavou, že by mohlo dojít k výměně, ale nechtěl si dělat naděje. Následně ho převezli do Moskvy, kde byl zavřený až do 1. srpna, kdy nakonec k výměně došlo. Jak předpokládal, jeden z vězňů, který se vrátil zpět do Ruska, byl právě Vadim Krasikov.

Když se Kevin dostal do Německa, jeho matka plakala. „Řekl jsem jí, že je všechno v pořádku, ať si nedělá starosti, že ji mám moc rád… Netoužím po pomstě, ale mám velmi silnou touhu účastnit se opozičních aktivit,“ dodal dnes už volný teenager.

BBC dodává, že Kevin žije v současnosti se svojí matkou v Německu.

Doporučované