Hlavní obsah

Východní Japonsko zasáhl tajfun Ampil. Zrušeny byly stovky letů

Foto: Shutterstock.com

Japonsko zasáhl tajfun Ampil. Ilustrační fotografie.

Japonští meteorologové varují před prudkým větrem, vysokými vlnami, sesuvy půdy a záplavami. Očekává se, že tajfun Ampil, který už zasáhl východ Japonska, bude sílit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tajfun Ampil se v pátek přesouval přes východní Japonsko jako „velmi silná“ bouře úrovně hurikánu druhé kategorie. Doprovázel ho silný vítr a přívalové deště, píší zahraniční média.

Některé prefektury na svých území zavedly příkazy nebo doporučení k evakuaci. Například prefektury Čiba, Tokio, Kanagawa nebo Fukušima nabádají své obyvatele k evakuaci starších osob a lidí se zdravotním postižením. Region Kantó na ostrově Honšú, který má bouře zasáhnout nejvíce, se potýká s ojedinělými výpadky elektřiny.

Silná bouře také donutila japonské dopravce, aby už předem pozastavili nebo omezili provoz. Stovky letů byly zrušeny, rychlostní silnice mohou být případně uzavřené. Meteorologická agentura varuje před prudkým větrem, vysokými vlnami, sesuvy půdy a záplavami.

Ampil se v pátek odpoledne pohyboval rychlostí 15 kilometrů v hodině severovýchodním směrem. Předpokládá se, že bouře ještě zesílí, protože se blíží k pobřeží prefektury Čiba. Server Japan Times uvádí, že maximální trvalá rychlost větru dosahovala 162 km/h s nárazy až 216 km/h. Japonští meteorologové předpokládají, že ještě večer bude tajfun sílit, v sobotu má bouře oslabit, ale i tak bude i nadále klasifikovaná jako tajfun.

Doporučované