Hlavní obsah

Silné zemětřesení a popel do výšky 9 kilometrů. Kamčatská sopka se probudila

Foto: Kompac, Shutterstock.com

Šiveluč se nachází asi 450 kilometrů severovýchodně od města Petropavlovsk-Kamčatskij.

aktualizováno •

Kamčatská sopka Šiveluč vyvrhla popel do výšky až devíti kilometrů, uvedli vědci. Sopka může omezit leteckou dopravu. Oblast u pobřeží Kamčatky zasáhlo také zemětřesení o síle 7,2 stupně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na ruském poloostrově Kamčatka začala erupce sopky Šiveluč. Vulkán vyvrhl popel až do výše devíti kilometrů. Na platformě Telegram to oznámili odborníci z vulkanologického a seismologického institutu při ruské Akademii věd. Činnost sopky by mohla mít dopad na leteckou dopravu.

Evropské seizmologické středisko (EMSC) mezitím uvedlo, že oblast u pobřeží Kamčatky zasáhlo v sobotu zemětřesení o síle 7,2 stupně. Podle ruské státní agentury TASS otřesy o síle sedmi stupňů byly zaznamenány v Tichém oceánu, 108 kilometrů jihovýchodně od města Petropavlovsk-Kamčatskij. Zatím nejsou žádné zprávy o raněných.

Americké středisko pro varování před cunami podle agentury Reuters varovalo před možnou vlnou cunami. Kamčatská pobočka ruského ministerstva pro mimořádné situace však oznámila, že cunami nehrozí.

Šiveluč, jeden z nejaktivnějších vulkánů na Kamčatce, se nachází asi 450 kilometrů severovýchodně od jediného většího města na poloostrově, Petropavlovska-Kamčatského. Kamčatka, která leží v severozápadním cípu Tichého oceánu, patří k nejaktivnějším seizmickým oblastem světa. Na poloostrově je kolem 200 sopek, z nichž devětadvacet je činných. Nejvyšší z nich Ključevskaja dosahuje výšky 4750 metrů.

Související témata:

Doporučované