Hlavní obsah

Vyčerpaná Barcelona se chystá zaříznout přebujelý turismus

Foto: Profimedia.cz

Proti nadměrnému turismu a jeho dopadům na život obyvatel demonstrovaly 6. července v Barceloně asi tři tisíce lidí. Protest symbolicky uzavíral hotelová zařízení, bary a restaurace.

Barcelona připravuje kroky proti nadměrnému turismu, který město tíží. „Sektor cestovního ruchu je nyní tak velký, že pohlcuje veškeré sociální a ekonomické aktivity ve městě,“ říká výzkumník španělského institutu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Turisti, běžte domů.“ Tak zní heslo, které se stalo leitmotivem čím dál častějších protestů v Barceloně a dalších oblíbených turistických destinacích napříč Španělskem.

Tamní obyvatelé se čím dál ostřeji vymezují proti dopadům nadměrného turismu, které na vlastní kůži pociťují. Do ulic Barcelony nedávno vyrazili s vodními pistolkami a na návštěvníky, kteří posedávali v místních restauracích, stříkali vodu a posílali je zpátky domů.

„Mezi lidmi panuje celkové vyčerpání,“ popisuje pro Seznam Zprávy atmosféru v katalánské metropoli Jaime Palomera, výzkumník a ředitel pro bydlení a městské části v Barcelonském výzkumném urbanistickém institutu (IDRA).

„Většina lidí si uvědomuje, že turismus je pro město z ekonomického hlediska důležitý a v podstatě se bez něj neobejde, odmítají ale, aby průmysl cestovního ruchu dále bobtnal s ohledem na jeho negativní dopady na město,“ popisuje.

Barcelona je nejnavštěvovanějším místem ve Španělsku a dlouhodobě se potýká s problémem, pro který se vžil název overturismus a označuje situaci, kdy je příliš mnoho turistů ve stejnou dobu na jednom místě.

Overturismus trápí řadu míst

ANALÝZA. Přeplněné pláže, tlačenice v ulicích, vyšponované ceny bydlení. Oblíbené destinace sužují příznaky bezbřehého turismu a místní už se proti přívalům návštěvníků bouří. Mnoho z nich si nemůže dovolit ve vlastním městě žít.

Pětiapůlmilionovou katalánskou metropoli navštíví ročně asi 12 milionů turistů, píše server France24. Turismus sice generuje nezanedbatelnou část peněz, které přitečou do městské kasy, konstantní příliv návštěvníků však zároveň město a jeho veřejné služby zatěžuje.

Obyvatelé Barcelony, stejně jako dalších evropských turisticky oblíbených destinací, si stěžují, že nadměrný turismus jejich města mění k nepoznání a zasahuje jim do každodenního života. Vadí jim přeplněné ulice a pláže, hluk i škody, které turisté zanechávají na historických i přírodních památkách.

Vůbec největší starosti jim ale dělá rozvoj krátkodobých pronájmů typu Airbnb, kvůli kterému se pro mnohé z nich stal život ve vlastních městech nedostupný.

„Posledních patnáct let dochází k neustálému odklonu bydlení. Stovky tisíc bytů a domů, které byly určeny pro místní, jsou systematicky přesouvány na trh cestovního ruchu a mění se na hotelové pokoje, ať už legální, či nikoliv. Místní na tom velmi tratí,“ vysvětluje Palomera s tím, že nejde jen o početní nedostatek bytů, ale také o to, že krátkodobé pronájmy ženou ceny bydlení nahoru.

Vlivem overturismu jsou místní obyvatelé vytlačováni z center měst, a výrazně se tak proměňuje charakter jednotlivých sousedství i jejich sociální struktura. „Celé čtvrti se mění na zábavní park pro turisty,“ shrnuje Palomera.

Bytovou krizi v Barceloně zažil na vlastní kůži čtyřiatřicetiletý španělský fotograf Joel Howells, se kterým mluvila redakce Seznam Zpráv. V katalánské metropoli dlouho nemohl kvůli rostoucím cenám najít bydlení, a i po třicítce proto musel přechodně bydlet u rodičů, stejně jako velká část mladých Španělů.

Jak se žije mladým Španělům

Z průzkumů vyplývá, že Španělé opouštějí rodný dům o čtyři roky později, než je průměrně zvykem napříč Evropou. Měsíční nájem 1200 eur za garsonku se často shoduje s platem mladých.

„Mladí lidé z Barcelony si nemohou dovolit žít ve městě, kde vyrostli, a starší lidé musejí po celém životě opouštět své domovy. Musíme hledat útočiště kilometry daleko ve městech, kde jsou dostupnější alternativy,“ postěžoval si.

Konec lákání turistů

Barcelona si rostoucí vztek vlastních obyvatel uvědomuje. A zdá se, že se snaží revidovat dlouholetou turistickou strategii.

Barcelonská kancelář cestovního ruchu oznámila v červenci, že se chystá změnit dlouholetý slogan. Namísto „Navštivte Barcelonu“ bude mít od srpna v logu „Tohle je Barcelona“. Jak totiž říká, chce se nyní zaměřit na uchování svébytné identity města, nikoliv na lákání dalších a dalších turistů.

„Ukončili jsme globální volání po tom, aby nás navštívili, a udělali jsme krok k tomu, abychom zvýraznili nás,“ řekl novinářům generální ředitel Barcelonské rady pro cestovní ruch Mateu Hernández s tím, že městu půjde odteď spíše o kvalitu cestovního ruchu než o kvantitu.

Změna ve směřování města se neodráží jen v symbolické rovině, ale také v konkrétních krocích.

Starosta Barcelony Jaume Collboni koncem června oznámil, že Barcelona do roku 2028 zakáže krátkodobé pronájmy pro turisty. Více než 10 tisíc bytů, které jsou nyní inzerovány na platformách, jako je Airbnb, má přijít o licenci tak, aby do budoucna mohly sloužit místo turistům místním lidem.

„Naše bytová nouze nás zavazuje, nutí nás, abychom změnili způsob, jakým děláme věci, a upřednostnili bydlení před politikou ubytování turistů,“ uvedla zástupkyně starosty Laia Bonetová.

Omezit masový turismus se správa města rozhodla také zvýšením poplatků pro turisty, kteří do Barcelony přicestují na výletních lodích a ve městě stráví méně než 12 hodin.

Krok správným směrem, míní experti

Podle Palomery se barcelonské úřady vydaly správným směrem. „Je třeba snížit velikost sektoru cestovního ruchu, protože nyní je tak velký, že pohlcuje veškeré sociální a ekonomické aktivity ve městě,“ vysvětluje výzkumník.

„A způsob, jak toho dosáhnout, je snížit kapacitu města hostit lidi, tedy v podstatě snížit počet lůžek. Je to otázka matematiky. Pokud chce někdo navštívit nějaké město a nemůže najít ubytování, rozmyslí si to a přijede jindy,“ dodává.

Samotné snížení ale nestačí, tvrdí Palomera. Turismus podle něj musí projít celkovou proměnou. „Veřejná správa by měla mít větší vliv na cestovní ruch, měla by ho více regulovat,“ dodává a zmiňuje například zlepšení pracovních podmínek v odvětví cestovního ruchu nebo zmírnění dopadů masového turismu na klima.

Podle výkonného ředitele společnosti Responsible Travel Justina Francise, který se věnuje problému overturismu, jde Barcelona v boji s nadměrným turismem dlouhodobě příkladem. V dřívějším rozhovoru pro Seznam Zprávy připomněl boj města proti nelegálním Airbnb pronájmům, omezení vstupu organizovaných turistických skupin na některá historická místa a potírání výtržností opilých návštěvníků.

Omezení prázdninových pronájmů pak ještě předtím, než se Barcelona ke kroku uchýlila, označil jako jedno z možných řešení ke zmírnění nespokojenosti obyvatel turisticky oblíbených destinací.

Kodaň volí odlišnou strategii

Čím dál více evropských míst si v poslední době stěžuje na dopady masového turismu a zavádí restriktivní opatření namířená proti turistům.

Dánská Kodaň se mezitím rozhodla zvolit opačnou strategii. Místo zavádění poplatků, které turistům cestu komplikují, jim nabízí odměny – za to, že se budou během výletu chovat slušně a s respektem k tamním obyvatelům i životnímu prostředí.

Místní se radují, podnikatelé jsou skeptičtí

Obyvatelé Barcelony nedávné oznámení radnice vesměs přivítali. „Zkrátka a dobře, pro místní obyvatele je to pozitivní zpráva. Každé léto nájemné vyletí nahoru,“ řekl serveru Euronews Mika Casalis, který v Barceloně žije.

Další obyvatelka metropole Amanda Ditzler serveru prozradila, že se kvůli krátkodobým pronájmů ve městě necítila bezpečně. Dříve bydlela v domě, kde bylo hned 15 ubytování nabízených přes Airbnb. „O víkendech byla budova přeplněná a mnoho turistů se k objektu chovalo jako k hotelu, nechávali po sobě nepořádek, pouštěli hlasitou hudbu a tak dále,“ uvedla.

Naproti tomu turistický sektor rozhodnutí radnice nepřijal s nadšením. Podle Bonaventury Duralla, který je ředitelem společnosti Durlet Apartments nabízející prázdninové apartmány, omezení krátkodobých pronájmů není řešením. Majitelé nemovitostí mají také strach, že omezení krátkodobých pronájmů ohrozí jejich živobytí.

Podle Barcelonské asociace turistických apartmánů tvoří turistické apartmány pouze 0,77 procenta bytů ve městě. Omezení licencí podle něj může vést k bujení byznysu s nelegálními byty a turismus, který je pro město klíčový, může zredukovat o 40 procent.

Dobyto turisty

Foto: Profimedia.cz

Vrchol Sněžky.

Reportéři Seznam Zpráv se v letní sérii reportáží Dobyto turisty vydávají na místa, která zaplavují davy turistů. Zajímají se, jestli příliv cestovatelů pomohl místním v rozvoji ekonomiky, nebo jestli každodenní nápor lidí nemá pro domorodce spíše negativní efekt. Reportéři míří nejen na tradiční místa, která každý rok s „overturismem“ bojují, ale také do oblastí, které do pár let čeká podobný osud.

Máte tip na podobné místo? Pište na mail: pribehy@sz.cz.

Doporučované