Hlavní obsah

Výbuch a střelba před leteckou společností u Ankary mají čtyři oběti

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

aktualizováno •

Turecký ministr vnitra označil incident za teroristický útok. Dva podezřelí - žena a muž byli zneškodněni.

Článek

Čtyři lidé zemřeli a 14 je zraněných kvůli výbuchu a následné střelbě nedaleko Ankary, uvedl turecký ministr vnitra, který označil událost za teroristický útok. Tři zranění jsou podle ministra ve vážném stavu. Na místo dorazily záchranné složky, informuje britská stanice BBC. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan útok odsoudil.

Místní média píší, že útok se stal před sídlem společnosti Turkish Aerospace Industries, které se nachází asi 40 km od Ankary. Podle televizní stanice NTV přijela skupina útočníků do areálu v taxíku ve chvíli, kdy se střídaly směny ochranky. Nejméně jeden útočník podle stanice odpálil nálož a ostatní pronikli do areálu přes poškozenou bránu. Zaměstnanci zamířili po začátku útoku do krytů, přesto mohli útočníci některé z nich zajmout jako rukojmí, píše agentura AP s odkazem na tureckou televizi.

„Udál se teroristický útok proti společnosti Turkish Aerospace Industries. Bohužel máme po útoku mučedníky a zraněné lidi,“ napsal ministr vnitra Ali Yerlikaya na síti X. Podle něj se podařilo dvojici pachatelů, kterými byli žena a muž zneškodnit.

Útok odsoudil šéf NATO Mark Rutte a vyjádřil Turecku podporu. Čin odsoudil také ruský prezident Vladimir Putin, který dnes s Erdoganem jednal v Kazani na okraj summitu BRICS.

Během útoku se řada významných osobností z obranného průmyslu, včetně šéfů společnosti TUSAŞ, zúčastnila veletrhu obranného průmyslu Saha Expo v Istanbulu. Po útoku se vydali do Ankary, uvedla agentura Anadolu.

Společnost TAI je státní zbrojní a letecká technologická společnost, která je klíčová pro turecký letecký průmysl. Vyrábí vojenská i civilní letadla, vrtulníky a také bezpilotní systémy jak pro turecké ozbrojené síly, tak i další subjekty po celém světě.

Doporučované