Hlavní obsah

„Všichni žoldnéři byli zlikvidováni.“ Záběry ukazují pád letounu v Súdánu

Bez komentáře: Záběry z místa nehody.Video: x.com/NOELreports, x.com/Gerashchenko_en, x.com/sumlenny

Na severu súdánského Dárfúru se v pondělí zřítil dopravní letoun. Stroj podle všeho sestřelila tamní polovojenská skupina. U jednoho z členů posádky byl nalezen ruský pas.

Článek

Súdánské polovojenské Jednotky rychlé podpory (RSF) v pondělí oznámily, že na západě země sestřelily nákladní letadlo s ruskou posádkou. Nedlouho poté se na sociální sítí X začaly objevovat záběry sestřeleného přepravního letounu Iljušinu Il-76.

Stroj ruské výroby podle předběžných údajů patřil soukromé společnosti Airline Incorporation FZC ze Spojených arabských emirátů.

„Všichni zahraniční žoldnéři na palubě letounu byli při operaci zlikvidováni,“ citovala agentura AP z prohlášení RSF.

Jednotky podle serveru Sudanwarmonitor informovaly, že letoun sestřelily protiletadlovou raketou v pondělí v ranních hodinách na severu Dárfúru; tvrdily, že šlo o Antonov, který armáda používala jako bombardér.

Trosky ale podle portálu svědčí o tom, že terčem se stal Il-76, který přepravoval materiál pro RSF. U jednoho z členů posádky byl nalezen ruský pas.

Analytická skupina Conflict Observatory, která je financována americkým ministerstvem zahraničí a monitoruje súdánskou válku, spojila Iljušin Il-76 společnosti New Way Cargo s vyzbrojováním RSF, uvádí ABC News.

Zpráva skupiny uvádí, že letecká společnost usnadnila Spojeným arabským emirátům (SAE) převody zbraní prostřednictvím letů do Aéroport International Maréchal Idriss Deby v čadském Amdjarassu. SAE tvrdí, že lety byly určeny na podporu místní nemocnice v Amdjarassu, které leží hned za hranicemi, kde údajně došlo k sestřelení.

Ruské velvyslanectví uvedlo, že se v kontaktu se súdánskými úřady snaží objasnit okolnosti incidentu. Situaci však komplikuje, že se letoun zřítil v Dárfúru, kde spolu bojují súdánská armáda a RSF, napsal ruský list Kommersant.

Tato souvislost vyvolává obavy ohledně zapojení ruských žoldnéřů či soukromých dodavatelů do probíhajícího súdánského konfliktu, do něhož se zapletli různí mezinárodní aktéři, upozorňuje server Kyiv Independent.

Rusko si v afrických zemích, jako je Súdán, udržuje silnou přítomnost prostřednictvím vagnerovců a dalších subjektů.

Už dříve se objevily informace, že speciální jednotky ukrajinské vojenské rozvědky působí v Súdánu. Důvody, proč by působení Ukrajiny v Súdánu mohlo Kyjevu dávat smysl, podrobněji rozebral v komentáři pro The Hill novinář a analytik David Kiričenko.

Podobně jako další komentátoři, i Kiričenko uvádí, že ukrajinské speciální síly v zahraničí pravděpodobně „loví ruské jednotky“, aby tam oslabily vliv Moskvy a její ekonomické zdroje. Dodává také, že právě takový typ operací je nejlepším možným využitím speciálních jednotek, které „v zákopech ukrajinského bojiště“ nemohou plně uplatnit svůj potenciál.

Ukrajina tímto podle Kiričenka ukazuje, že může vojensky zasahovat v regionech, kde se takových akcí západní mocnosti zdráhají, a Západ by ji v těchto akcích měl podpořit.

Související témata:
Iljušin Il-76

Doporučované