Hlavní obsah

Všechno je zničeno, říká k ruskému útoku na svůj sklad Člověk v tísni

Foto: Člověk v tísni

Trosky Kulturního domu v Novoselivce v Doněcké oblasti.

Útok, který provedly ruské jednotky na sklad organizace Člověk v tísni a dalších, jejich práci nepřeruší. Na řadu ale přijdou větší bezpečnostní opatření, vysvětluje v rozhovoru pro Seznam Zprávy pracovník Člověka v tísni.

Článek

Humanitární organizace Člověk v tísni působí na východě Ukrajiny od začátku války v roce 2014. Po mohutné ruské invazi na konci února 2022 ale svůj tým v zemi masivně rozšířila. V pátek se poprvé její pracoviště stalo cílem ruského útoku. Organizace to oznámila v pondělí večer.

Při útoku naštěstí nikdo nezemřel. „Předtím se nám nic podobného na Ukrajině nestalo,“ uvedl mediální koordinátor Člověka v tísni Petr Štefan. V rozhovoru pro Seznam Zprávy také říká, že organizace na útok bude muset nějak reagovat.

Můžete nejdříve popsat, co se vlastně stalo?

V pátek 13. října došlo k útoku na Kulturní dům v Novoselivce, což je malá obec poblíž frontové linie v Doněcké oblasti. Ten sloužil jako sklad humanitární pomoci několika organizací, dobrovolníků a mimo jiné i Člověka v tísni.

V tiskové zprávě jste uvedli, že veškerý váš materiál na humanitární pomoc byl zničený. Co ve skladu bylo?

Ve skladu jsme měli přichystaný stavební materiál pro obnovu domů pro 200 rodin z Novoselivky a různých sousedních osad kolem obce. Všechno je zničené. Naštěstí ale v době útoku na místě nikdo nebyl. Ani zaměstnanci, ani místní.

Jak se opravují domy na Ukrajině

Starší lidé se bojí, že z domu nedoběhnou včas do krytů, a tak se tam někdy ani nechtějí vrátit, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Denisa Bultasová, humanitární pracovnice Člověka v tísni.

Co zničení zásob pro vás a místní znamená?

Pro místní bohužel, že zůstanou bez potřebné pomoci pro opravu svých domů, a to je teď kritické. Je půlka října a my se aktuálně soustředíme na přípravu místních na zimu. Materiál sloužil k tomu, abychom jim právě v tomto ohledu pomohli.

Každopádně uděláme všechno, abychom pomoc dokázali místním zajistit před zimou znovu. Jak rychle ale dokážeme všechen materiál sehnat, to nevím.

Budete v reakci na útok přijímat nějaká opatření?

Šlo o první útok, který byl na nás směřovaný. Předtím se nám nic podobného na Ukrajině nestalo. Určitě budeme nějakým způsobem reagovat. Je to ale interní věc.

Bezpečnost našich zaměstnanců i lidí, kterým pomáháme, je pro nás nicméně vždy prioritou. Tomu podřizujeme všechno.

Jaké aktivity v současnosti Člověk v tísni na Ukrajině provozuje?

Je toho spoustu. Hodně našich aktivit je zaměřených právě na lehčí opravy domů: oken, dveří, střech. Od začátku invaze jsme opravili 11 tisíc domů, 20 škol nebo 80 kolektivních center.

Jak je Ukrajina připravená na další zimu s ruskými raketovými útoky

ANALÝZA. Ukrajina by na tom měla být v obraně své kritické infrastruktury před ruskými útoky lépe než loni. Experti ale upozorňují, že výhody v podobě zkušeností a nových zbraní může smazat jeden zcela neprůhledný faktor – munice.

Na frontovou linii doručujeme brikety na topení, vodu a hygienické pomůcky. Finančně také podporujeme ty nejzranitelnější skupiny obyvatel. Místní od nás dostávají tři měsíce po sobě peníze a můžou si koupit, co potřebují. Rodiny například nakupují školní pomůcky, senioři léky. Tímto způsobem jsme pomohli od února 2022 126 tisícům lidí.

Dále provozujeme volnočasová centra pro děti, aby aspoň na chvíli mohly zapomenout, že je válka, a zásadně se také věnujeme psychosociální pomoci.

Jak se vašim zaměstnancům na Ukrajině operuje a jak se připravují na zimu v následujících měsících?

My jsme hodně zvyklí přizpůsobovat se aktuální situaci. Teď tedy hodně opravujeme domy a rozvážíme brikety, aby měli lidé aspoň nějaké teplo. V oblastech, kde v zemi pracujeme, může být v zimě i minus 20 stupňů.

Máme zkušenosti již z loňské zimy, takže se snažíme tohle zajistit co nejrychleji. Aby lidé měli aspoň jednu místnost, kde se drží teplo, a mohli zimu určitým způsobem přežít. Na to se budeme soustředit minimálně do konce listopadu. Ostatní projekty ale běží normálně dál.

Z minulé zimy také víme, že ruské jednotky budou cílit na energetickou infrastrukturu. Na to se tedy připravujeme také.

Doporučované