Hlavní obsah

Z Trumpova syna se stává politická síla, s níž je třeba počítat

Foto: lev radin, Shutterstock.com

Právě Donald Trump mladší údajně vnukl otci myšlenku, aby si za kandidáta na viceprezidenta vybral jeho blízkého přítele J. D. Vance.

Pokud by republikánský tandem Trump-Vance v listopadu vyhrál americké prezidentské volby, stal by se Donald Trump mladší jedním z nejmocnějších mužů v USA. Byl by nejbližším důvěrníkem prezidenta i viceprezidenta.

Článek

„Vynaložil jsem asi 1000 % svého politického kapitálu, když jsem svého otce přesvědčoval, aby vybral J.D. Vance,“ řekl s úsměvem Donlad Trump mladší reportérce deníku Wall Street Journal (WSJ) v den, kdy se republikánský kandidát na viceprezidenta J. D. Vance chystal na účast v debatě dvojek kandidátek amerických voleb.

Senátor za stát Ohio se prý vedle něj jen stydlivě usmíval. „Předkládání argumentů, získávání dalších lidí, kteří věří v totéž - víte, prostě neustálá palba. Když potřebuju, umím být pěkně vytrvalý,“ popisoval své snahy syn bývalého amerického prezidenta, který si mezi blízkými nechává říkat pouze „Don“.

S možným budoucím viceprezidentem jej pojí více než jen stejný střih vousů - oba muži nezastírají, že jsou blízcí přátelé.

Foto: lev radin, Shutterstock.com

Donald Trump mladší stojí mírně v pozadí. Na snímku s otcem a J. D. Vancem během letošních připomínek obětí teroristického útoku z 11. září 2001.

Oněch 1000 % politického kapitálu se vyplatilo. J. D. Vance díky nim možná překonal i břemeno z minulosti - kdysi byl ostrým kritikem Trumpa staršího, kterého dokonce označoval za „amerického Hitlera“ nebo „kulturní heroin“.

Ostré výroky jej pak sráží i během kampaně. Velmi silnou vlnu kritiky si například vysloužil za - dnes již v podstatě kultovní - tvrzení, že Spojené státy řídí „banda bezdětných kočičích dam, které jsou nešťastné ze svých životů a z rozhodnutí, která učinily“. Myšleno demokraté.

Velmi brzy se tak objevily kritické ohlasy, že Vance nemá kampani bývalého prezidenta co nabídnout, a naopak ji táhne dolů.

Více jsme psali zde:

Poté, co Kamala Harrisová na demokratické kandidátce nahradila současného prezidenta Joea Bidena, někteří republikáni začali litovat, koho si Donald Trump vybral za parťáka. Senátor J. D. Vance ho momentálně spíše táhne ke dnu.

Zatímco jedni mají obavy, druzí se na účet Vance i jeho kamaráda Trumpa juniora náramně baví. Naposledy tento týden Triumph the Insult Comic Dog, loutková postava, kterou vytvořil, ztvárnil a namluvil Robert Smigel a jejíž komediálním stylem je - jak již jméno napovídá - v první řadě urážlivý humor.

„Done, co si myslíš o J. D. Vanceovi? Je těžké vidět, že tvůj táta ignoruje někoho jiného než tebe?“ glosoval ikonický maňásek. Narážel tak na tvrzení exprezidentovy bývalé manželky Ivany - a matky Donalda mladšího - že Donald starší své děti léta ignoroval, což je mělo poznamenat.

Nicméně vtipy stranou. To, že se Donovi podařilo prosadit svého kamaráda na kandidátku po tom, co sám popisuje jako agresivní, mnohostranné veřejné i soukromé lobbování, svědčí o vlivném postavení, které si vydobyl v otcově okolí.

Korunní princ

A to bez ohledu na to, zda je vliv „korunního prince světa MAGA“ (označení pro nejpevnější jádro příznivců Donalda Trumpa vzniklé zkrácením jeho hesla Make America Great Again) na svého otce nutně pozitivní, píše ve své analýze WSJ.

Šestačtyřicetiletý Donald Trump Jr. je nejstarším potomkem bývalého prezidenta a jeho první ženy Ivany Trumpové. Trump starší pak má ještě další čtyři děti - Ivanku, Erica, Tiffany a Barrona.

Foto: platforma X, Wikipedia.org, Seznam Zprávy

Trumpovi nejbližší.

Zatímco v předchozích kampaních byla nejvíce vidět dcera Ivanka, v poslední době se poněkud stáhla do ústraní a mnohem více se angažuje právě Trumpův prvorozený a jmenovec.

A angažuje se nejen v kampani, Trump mladší je rovněž podcaster, autor dvou politických knih a podnikatel - po boku svého mladšího bratra Erica slouží jako správce a výkonný viceprezident The Trump Organization, společnosti kterou vybudoval jejich otec.

Jeho politický vliv na konzervativní politické scéně je v současné době zcela nesporný, a pokud by 5. listopadu, kdy se Američané chystají k volebním urnám, republikánský tandem Trump-Vance vyhrál, může být junior nejbližším důvěrníkem prvních dvou mužů v USA - prezidenta i viceprezidenta.

„Don je mocný hráč a myslím, že každý v republikánské politice si uvědomuje, že je na seznamu pěti nejmocnějších žijících konzervativních hlasů a vlivných osobností,“ prohlásil pro list The New York Times Charlie Kirk, blízký Trumpův spojenec, který spoluzaložil Turning Point, neziskovou organizaci, která obhajuje konzervativní politiku na středních školách a univerzitních kampusech.

Kdo má vliv v rodinném klanu?

Trumpova rodina i nadále stojí po exprezidentově boku. Nejviditelnější tváře se ale změnily. Manželka a dcera Ivanka zůstávají více v ústraní, do popředí vystoupala nová trojice: synové Donald a Eric a snacha Lara.

Během Trumpova prvního období v Bílém domě neměl prezidentův nejstarší syn žádnou oficiální roli. Stejně by tomu podle mnohých jeho vyjádření bylo i v případě druhého období. Ostatně to samé - ve vztahu ke všem svým dětem - dříve uvedla i hlava celého rodinného klanu.

„Vyškrtnu tolik lidí, že se z toho lidem zatočí hlava“

Po Trumpově zvolení v roce 2016 byl ovšem Trump mladší členem 16členného přípravného týmu pro novou administrativu. A podobnou roli by si pro sebe představoval zřejmě i letos.

Prohlašuje, že by se snažil o to, aby v administrativě a výhledově i v Kongresu bylo „více J. D. Vanceů“ - aby se tam nedostali ti, kteří by potenciálně mohli bránit konzervativní agendě, kterou si Donald Trump mladší přeje, aby kabinet prosazoval.

„To, co chci udělat, je pracovat na přechodu, a to není o dosazování lidí,“ řekl. „Jde o to zablokovat lidi, kteří by v té administrativě byli katastrofou. Vyškrtnu tolik lidí, že se z toho lidem zatočí hlava.“

Prohlédněte si snímky Trumpovy rodiny ze sjezdu republikánů z Milwaukee:

„Veto prvního syna“ v otázce některých jmen by mělo docílit toho, aby se do administrativy dostali „hadi a lháři“, jak je sám nazývá. „Myslím, že tentokrát se nám to podaří mnohem lépe, protože máme zkušenosti. Chápeme, kdo jsou ti lidé,“ vysvětloval svůj plán letos v červenci.

Většina informací naznačuje, že vliv Trumpa mladšího na svého osmasedmdesátiletého otce zřejmě sílí. Americký konzervativní list Washington Examiner to popsal jako „vítězství v zákulisním boj o ucho svého otce“.

Exprezident tak zřejmě bude dál juniorovým názorům naslouchat. Ty jsou přitom snad ještě konzervativnější či podle BBC „trumpovštější“ než názory samotného Trumpa seniora.

Budoucí viceprezident: Machistický rváč, nebo laskavý dívčí táta?

Jedním z motivů kampaně před prezidentským kláním v USA je souboj o mladé mužské voliče. Ten s sebou nese i debatu o pojetí mužství v roce 2024. Zatímco republikáni vytasili koncept hypermaskulinity, demokraté na muže zapomněli.

Donald Trump Jr. tak pomalu vystupuje z výrazného stínu svého otce. Týdeník The Week v červenci dokonce napsal, že Republikánská strana je nyní jeho stranou. Čím dál víc jí totiž prorůstá svět MAGA, pro který je Trump mladší druhou modlou hned po svém otci.

A pokud se mu povede prosazovat svůj plán na obsazování míst v administrativě a Kongresu, už tak oslabený opoziční, chcete-li tradiční, proud mezi republikány oslabí ještě více.

Muž, kterého v jeho profilu z roku 2018 pánský měsíčník GQ označil slovy „spokojeně nevšímavý k politice“, je momentálně uprostřed přerodu z ultrakonzervativní celebrity podporující svého otce v člověka, který je sám o sobě politickou silou.

Doporučované