Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Průběžné výsledky 2. kola voleb
Sečteno 95,96 %
Výsledky voleb

Voláte po míru, ale zbrojíte Putina, obvinil Blinken Čínu

Foto: twitter.com/ZelenskyyUa

Americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v pátek vyslovil silné znepokojení nad čínskou podporou ruského zbrojního průmyslu. Čínské ministerstvo zahraničí Blinkenova slova odmítlo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Peking na jedné straně říká, že chce mír, že chce, aby konflikt skončil, ale na druhé straně umožňuje společnostem podnikat kroky, které ve skutečnosti pomáhají Putinovi pokračovat v agresi. To nejde dohromady,“ řekl Blinken na brífinku pro média.

Peking uvedl, že Rusku zbraně pro použití na Ukrajině nedodává. Blinken však kontroval, že Čína dodala přibližně 70 % strojů a 90 % mikroelektroniky, které Moskva potřebuje pro vojenskou výrobu, včetně raket a obrněných vozidel. Americký diplomat uvedl, že Čína tím „válečnou mašinerii“ ruského prezidenta Vladimira Putina pohání.

Blinken se v pátek na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku setkal s čínským ministrem zahraničí Wang I. Ten Blinkenovi řekl, že postoj Pekingu k válce na Ukrajině vždy zdůrazňoval potřebu míru prostřednictvím dialogu.

„Spojené státy by měly přestat očerňovat a podstrkovat důkazy proti Číně, nevybíravě uvalovat sankce a využívat tento konflikt k vytváření a podpoře konfrontací mezi různými tábory,“ uvedl podle prohlášení čínského ministerstva zahraničí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj předtím ve svém projevu v OSN odsoudil Čínu a Brazílii za podporu jednání o ukončení války a uvedl, že nutit Kyjev k přijetí mírové dohody se podobá kolonialismu.

Doporučované