Hlavní obsah

„Drby“, které si protiřečí. Co (ne)víme o Kimových vojácích na Ukrajině

Foto: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS, Profimedia.cz

Snímek z loňské severokorejské vojenské přehlídky.

Zprávy, které naznačují, že Severní Korea posílá na Ukrajinu své vojáky, aby bojovali na ruské straně, mají k důkazům daleko. Navíc si často protiřečí. Co přesně víme a nevíme?

Článek

Zprávy o působení severokorejských vojáků na Ukrajině zatím nelze označit za ověřené. Nelze potvrdit ani existenci plánu poslat je tam. Více či méně věrohodné náznaky mluvící ve prospěch takového vývoje ale na druhou stranu přišly už z Ukrajiny, Ruska i Jižní Koreje a ze Západu.

Jinými slovy zatím sice není nic jisté, ale dávno nejde o spekulaci stojící na výpovědi jediného zdroje. Z výroků státních představitelů nebo citací anonymních zdrojů vznikla obsáhlá a nepřehledná spleť, v které se těžko orientuje.

Seznam Zprávy ji pro vás rozpletly formou odpovědí na základní otázky.

Co víme o spolupráci KLDR a Ruska jistě?

Je dobře prokázané, že Severní Korea Rusku nejméně od loňského roku dodává značné množství zbraní a munice.

Opakovaně to potvrdily například analýzy satelitních snímků mapující provoz v severokorejských a ruských přístavech, následnou vlakovou dopravu i rozrůstající se muniční sklady poblíž hranic s Ukrajinou, kam severokorejské dodávky doráží.

Zbrojní spolupráce

KLDR pomohla Rusku překlenout období, kdy se i jeho dělům dostávalo na frontě málo munice.

Že tato podpora trvá i nyní, potvrzuje například minulý týden publikovaný článek serveru NK PRO, který ukázal, že v klíčovém přístavu Rason se podezřelé lodě v posledních měsících sice objevují méně často než dřív, ale bývají tam spatřeny i nadále.

Bezpečně se také ví, že se severokorejské zbraně proti Ukrajině používají. Jasně se to ukázalo například v případě severokorejských raket prostřednictvím analýz jejich trosek už zkraje letošního roku.

Došlo také už k několika jednáním ruských a severokorejských představitelů včetně hlav obou států. Ti mimo jiné na setkání v Pchjongjangu letos v červnu podepsali strategickou obranou dohodu.

O severokorejských vojácích na Ukrajině nicméně s jistotou nevíme skoro nic. Vlastně jen to, že neexistuje žádný hmatatelný důkaz, že by tam bojovali, nebo že by se k tomu schylovalo.

Co naznačuje nasazení Severokorejců na Ukrajině?

Zprávy o severokorejských jednotkách na Ukrajině můžeme rozdělit do čtyř skupin –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ buď pocházejí z Ukrajiny, Ruska, Jižní Koreje nebo západních zemí.

Ukrajina

Prezident Volodomyr Zelenskyj například tento týden prohlásil, že podle zpráv ukrajinské rozvědky dodávky Severní Koreje Rusku už nezahrnují jen zbraně, ale i lidi.

Už před tím přišel ukrajinský server Kyiv Post se zprávou o údajných šesti zabitých severokorejských důstojnících při ukrajinském raketovém útoku na Ruskem okupovaném území. Médiu to měly sdělit anonymní zdroje z ukrajinských zpravodajských služeb.

Podle dalších zpráv ukrajinských médií odvolávajících se na anonymní zdroje, mělo 18 severokorejských vojáků zběhnout u hranic ruské Brjanské a Kurské oblasti. Má jít o součást zvláštní skupiny tvořené vojáky ze Severní Koreje čítající 3000 mužů.

Britský Guardian odvolávající se na nejmenované zdroje z Ukrajiny nedávno zase napsal, že za ruskými obrannými liniemi jsou „tucty Severokorejců“ pomáhající Rusku s odpalováním severokorejských balistických střel.

Podle zdroje Washington Post opět z ukrajinských zpravodajských služeb probíhá v Rusku výcvik severokorejských vojáků a do konce roku jich mají být na Ukrajině nasazeny „tisíce“. Někteří už podle zdroje jsou i přímo na bojišti, ale zatím jen v roli pozorovatelů.

Jižní Korea

V případě Jižní Koreje přichází nejnovější informace o zapojení severokorejských vojáků do války na Ukrajině z vysokých politických pater. Tamní ministr obrany Kim Jong-hjon nedávno prohlásil, že ukrajinské zprávy o zabití Severokorejců jsou nejspíš pravdivé a že nasazení příslušníků svých ozbrojených sil Severní Koreou na Ukrajině je „velmi pravděpodobné“.

Už dlouho před tím o tomto postoji Soulu informovalo několik tamních médií s odkazem na vlastní jihokorejské anonymní zdroje.

Rusko

Kreml zapojení severokorejských vojáků do konfliktu oficiálně popírá. Píší o něm ale například ruští vojenští bloggeři, podle nichž severokorejští vojáci navštěvují přední linie ve válce Ruska s Ukrajinou v rámci výměny zkušeností.

Nejmenovaný ruský zdroj měl také už zkraje loňského roku serveru Daily NK prozradit, že KLDR chce do Ruska poslat 300 až 500 lidí, kteří mají Rusku pomoct ne s bojem, ale rekonstrukcí okupovaných oblastí.

Západ

Ve středu se přidala i zpráva serveru Kyiv Independent odvolávající se i na blíže nespecifikovaného západního diplomata, podle kterého Pchjongjang poslal Rusku už 10 tisíc svých vojáků.

Když to tedy shrneme, zpráv o zapojení severokorejských vojáků do války na Ukrajině už se objevilo opravdu hodně, ale žádná nepřinesla hmatatelný důkaz a řada z nich si protiřečí v tom, co by mělo být hlavním úkolem Severokorejců, nebo kolik jich bylo či bude vysláno.

Co tomu naopak nenaznačuje?

Pak jsou tu ještě dvě vyloženě matoucí zprávy.

Některá média dodnes zmiňují výrok mluvčího Pentagonu Pata Rydera, že severokorejští vojáci budou na Ukrajině plnit funkci „potravy pro děla“.

Tento výrok se dostal do světových médií letos v červnu a někdy byl prezentován tak, že jde o oficiální stanovisko americké administrativy a USA tak potvrzují, že vědí o tom, že KLDR na Ukrajině vojáky nasadí. Tak ale nebyl míněn a Pentagon se od takového vyznění později distancoval.

Výrok o potravě pro děla sice zazněl, ale došlo k němu, když Ryder improvizovaně odpovídal na otázku novináře a řekl, že této otázce je potřeba věnovat pozornost a že pokud by byly jakékoliv severokorejské jednotky nasazeny, poslouží jen jako potrava pro děla.

Dalším příkladem dezinterpretace, na niž můžete v zahraničních médiích dodnes narazit, je tvrzení, že KLDR nebo její armáda oficiálně prohlásila, že pošle vojenské inženýry do Doněcké oblasti.

Ve skutečnosti jde přitom o informaci jihokorejské televize, která se odvolávala na nejmenovaného jihokorejského vojenského činitele. Severní Korea zapojení do války na Ukrajině vehementně popírá a oficiálně nepřiznává ani zbraňovou, natož personální podporu.

Co si z toho vzít?

Zatím tedy nelze než zopakovat, že dokud se neobjeví například potvrzené záběry vojáků z KLDR na Ukrajině, satelitní snímky nasvědčující jejich přesunům ze Severní Koreje do Ruska a na Ukrajinu, nebo cokoliv hmatatelného, nelze přítomnost Severokorejců na ukrajinském bojišti považovat za prokázanou.

Pokud by k přesunům Severokorejců na ukrajinské bojiště skutečno došlo, může to samozřejmě pomoct Moskvě a do jisté míry i Pchjongjangu, který by tím mohl získat cenné zkušenosti. Všechno by ale záleželo na tom, v jakém měřítku by se personální podpora pohybovala, což se v tuto chvíli z velmi různících se výroků těžko odhaduje.

Doporučované