Hlavní obsah

Video: Zůstala díra. Ukrajinci zasáhli most v Kurské oblasti

Bez komentáře: Rusové ztratili další most přes řeku Sejm. K úderu mělo dojít nedaleko města Karyž v Gluškovském okrese.Video: telegram/khornegroup

Další komunikace důležitá pro ruskou vojenskou logistiku v Kurské oblasti se ocitla v plamenech. K úderu mělo dojít v okolí města Karyž v Gluškovské oblasti.

Článek

Ukrajinská armáda údajně zasáhla další most přes řeku Sejm v ruské Kurské oblasti, kam na začátku srpna pronikly její jednotky. O zničení mostu informují v pravidelné situační zprávě o dění na bojišti například analytici amerického Institutu pro studium války (ISW), kteří válku sledují od jejího začátku.

K úderu mělo dojít v okolí města Karyž v Gluškovském okrese, tedy v pohraniční části Kurské oblasti, která se ale nachází mimo území kontrolované ukrajinskou armádou. O záměru Kyjeva vstoupit i do tohoto regionu se dosud jen spekulovalo. V případě zničení všech mostů přes řeku Sejm by Rusům značně zkomplikovalo zásobování části pohraničí.

Na sociálních sítích Telegram a X se mezitím objevily záběry, na nichž je vidět zničení mostu. Jako v dalších případech znovu platí, že autenticitu záběrů nelze nezávisle ověřit, ale sdílely je například obvykle spolehlivé účty OSINTtechnical nebo NOELreports.

Podle záběrů je most značně poškozen, ale základní konstrukce pořád stojí. Rusové by na něj proto mohli umístit panely a používat ho dál minimálně pro přejezd lehčích vozidel, poznamenává ukrajinský web Militarnyj.

Ukrajinci na mosty přes řeku Sejm útočí pravidelně, žádný z těch stálých už by neměl být bez poškození. Rusové ale v oblasti staví pontonové mosty, i na ně se Ukrajinci zaměřují. Jeden zřejmě zničili o víkendu, jak napsal zmíněný investigativní účet OSINTtechnical. Ani v tomto případě ale nelze tvrzení nezávisle ověřit.

O víkendu ukrajinská armáda zničila pontonový most v Kurské oblasti.Video: twitter/Osinttechnical

V pátek pak ukrajinské speciální síly na svém účtu na sociální síti X zveřejnily záběry, které mají dokazovat, jak se jim daří ničit ruskou ženijní techniku, jež zmíněné mosty převáží.

Ale ruské síly v Kurské oblasti nezůstávají jen pasivní. V západní části kurské fronty se Ukrajinci stále neúspěšně pokoušejí prolomit ruskou obranu kolem městečka Koreněvo, ale ruské síly údajně provedly v oblasti protiútoky, píše ISW.

Mluvčí Ukrajinské státní pohraniční služby Andrij Demčenko uvedl, že ukrajinská operace v Kurské oblasti umožňuje ukrajinským silám vybudovat opevnění přímo na ukrajinsko-ruské hranici v Sumské oblasti. Jinde musí stavět dál, protože na hranici by dělníky ohrožovalo ruské ostřelování.

V Kurské oblasti mimochodem o víkendu proběhly regionální volby. Pozorovatelé si podle ruskojazyčné verze BBC News stěžovali, že toto hlasování nebylo možné sledovat. Podle oficiálních výsledků získal více než dvě třetiny hlasů úřadující gubernátor Alexej Smirnov při „bezprecedentní účasti“ v podobě 57 procent oprávněných voličů.

Doporučované