Hlavní obsah

Video: Ztráty z nového útoku na území Ruska. Ukrajinci zasáhli i vrtulník

Bez komentáře: Záběry ze střetů v Kurské oblasti.Video: twitter/RALee85, telegram/shot_shot, telegram/astrapress, twitter/officejjsmart

Z místa nového ukrajinského útoku přicházejí zatím spíše kusé zprávy. Rusové ale podle záběrů z Kurské oblasti ztratili například vrtulník Ka-52, který se jim jinak během války osvědčil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Až 300 ukrajinských vojáků zaútočilo v úterý na ruské pozice na hranici s ruskou Kurskou oblastí, tvrdí ministerstvo obrany v Moskvě.

O snahách ukrajinských vojáků proniknout na území Kurské oblasti už dříve informoval Alexej Smirnov, gubernátor tohoto regionu sousedícího se severoukrajinskou Sumskou oblastí. Kyjev se k ruským tvrzením oficiálně nevyjádřil, ale podle ukrajinského centra pro boj s dezinformacemi Rusové nemají hranici pod kontrolou.

V dalším prohlášení ruský resort obrany původně napsal, že v důsledku protiútoků ruských jednotek ukrajinská diverzní skupina utrpěla značné ztráty a stáhla se na ukrajinské území. Proruské telegramové kanály ale hlásí, že boje pokračují.

Ruský proválečný bloger Rybar uvedl, že se ukrajinským jednotkám, které v úterý pronikly do ruské Kurské oblasti, podařilo uchytit v příhraničí a obsadily tři vesnice.

„Nepřátelské jednotky obsadily obce Nikolajevo-Darjino, Darjino a Sverdlikovo,“ dodal dlouhodobý kritik ruského ministerstva obrany, jehož informace bývají obvykle poměrně spolehlivé. Kromě toho podle něj zřejmě pokračovaly boje v obcích Gončarovka a Olešňa.

Ruský hojně citovaný telegramový kanál Astra například zveřejnil záběry, na kterých je vidět nasazení letectva. Záběry ze střetů v Kurské oblasti sdílel například i respektovaný vojenský analytik Rob Lee z amerického think-tanku Foreign Policy Research Institute.

Dobrovolníci, kteří pomáhají provozovat účet GeoConfirmed, jenž lokalizuje místa bojů a spolupracuje i s investigativním serverem Bellingcat, pak geolokalizovali záběry, které potvrzují střety v Kurské oblasti. Zveřejněná videa a fotky ukazují poškozenou a opuštěnou vojenskou techniku obou valčících stran.

Během bojů ztratila ruská strana i cenný vrtulník Ka-52, který Moskva začala uvádět do provozu teprve v roce 2010 a během války na Ukrajině se jí osvědčil. Ukrajincům se podařilo pomocí dronu poškodit i vrtulník Mil Mi-28, informoval vojenský portál Militarnyi.

Doporučované