Hlavní obsah

Video: Zřícený dron ukázal, čím Írán zásobuje ruskou armádu

Bez komentáře: Zřícený dron s moderně naváděnými střelami Ghaím-5.Video: twitter/up_pravda

Nejčastěji se v souvislosti s ukrajinskou frontou mluví o dodávkách dronů Šáhid. Rusko ale podle všeho odebíralo i 122mm rakety HE-FRAG do raketometů Grad nebo náboje ráže 122/152 mm pro dělostřelectvo.

Článek

Ačkoliv to formálně popírá, jedním ze států, které Rusku dodávají zbraně pro jeho útočnou válku na Ukrajině, je Írán.

Nyní měl Teherán Moskvě poslat moderní naváděné střely Ghaím-5, jak informují ukrajinská média nebo německý Bild

Ruská armáda se je už pokusila použít k útoku na ukrajinskou Sumskou oblast. Dron, jenž je nesl, se však z neznámého důvodu zřítil ještě na území Ruska, shrnuje ČTK.

Dokládá to i video zříceného stroje Qods Mohajer-6 se střelami, které zveřejnil twitterový účet pod názvem up_pravda. Německý analytik Julian Röpke pro Bild uvedl, že jde o „novou úroveň“ vzájemné vojenské spolupráce obou zemí.

Střely Ghaím-5 se podle ukrajinské serveru Kyiv Post vyrábí ve čtyřech variantách.

Už v únoru se objevily zprávy, že Írán poskytl Rusku zhruba čtyři stovky výkonných balistických střel země–země. Mělo se údajně jednat o balistické střely krátkého doletu Fáteh-110.

Ohledně íránských dodávek Rusku se vůbec nejčastěji mluví o dronech Šáhid. Jde ale i o 122mm rakety HE-FRAG do raketometů Grad nebo náboje ráže 122/152 mm pro ruské dělostřelectvo.

Teherán naopak v listopadu loňského roku oznámil, že od Moskvy dostane moderní letouny Su-35 a helikoptéry Mi-28. Okolnosti této eventuální dodávky jsou však nejasné poté, co íránská agentura blízká armádě minulý měsíc popřela, že by Írán měl letouny a další vybavení brzy dostat.

Zprávy z bojiště

S výjimkou Charkovské oblasti byl v posledních dnech ruský postup minimální. Ukrajina také konečně rozbíhá mobilizaci, zřejmě však ve výrazně menším měřítku, než v jakém armáda původně žádala.

Doporučované