Hlavní obsah

Video: Dron natočil válečný zločin spáchaný ruskými vojáky

Bez komentáře: Záběry z pravděpodobné popravy ukrajinských vojáků. Video: telegram/Ssternenko

Na sociálních sítích koluje video, na kterém ruští vojáci několika ranami zastřelili zajaté ukrajinské vojáky. Kyjevský úřad generální prokuratury potvrdil, že případ vyšetřuje.

Článek

Ukrajina vyšetřuje další případ, kdy ruští vojáci patrně zastřelili neozbrojené ukrajinské válečné zajatce. Ve středu o tom informovala ukrajinská média s odkazem na generálního prokurátora Andrije Kostina, který se vyjádřil k záběrům kolujícím na sociálních sítích, které zachycují to, co se jeví jako jednoznačná poprava ukrajinských zajatců.

„Teroristická země Rusko nadále ukazuje naprostou neúctu k zákonům a k základní lidské morálce. Dalším důkazem toho je video ze zabití dvou zajatých ukrajinských vojáků ruskou armádou. Nahrávka jasně ukazuje, že obránci Ukrajiny odložili zbraně a nekladli žádný odpor. Okupanti cynicky střílejí neozbrojené lidi,“ napsal Kostin v příspěvku na síti X.

Podle jeho poznatků se poprava odehrála u obce Robotyne v Záporožské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny. „Jistě nejde o nehodu, ale o záměrnou politiku Kremlu, kterou je zničit vše ukrajinské,“ citovala Kostina na svém webu veřejnoprávní stanice Suspilne.

Na záběrech pořízených z dronu je vidět, jak ruští vojáci několika ranami zastřelí dva neozbrojené, polonahé ukrajinské vojáky, které prve donutili vlézt do zákopu.

Vyšetřovatelé mají za to, že zločin spáchali ruští vojáci ze 70. motostřeleckého pluku v červnu tohoto roku. Veškerá tvrzení nicméně nelze nezávisle ověřit.

Kyjev opakovaně od ruské invaze na Ukrajinu upozorňuje na zabíjení válečných zajatců.

Rozhovor

Válka ukrajinské ženy drtí i emancipuje. „V armádě, politice i dalších sektorech je jich čím dál více a jsou více vidět,“ říká Jaryna Voloshyn z organizace Jurfem. Jednání o budoucnosti země se podle ní bez žen neobejdou.

Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec už dříve obvinil ruské invazní jednotky z páchání válečných zločinů na ukrajinských zajatcích. „Případy poprav, bití nebo mučení našich válečných zajatců, které se dostanou na veřejnost, jsou jen malou částí údajů, které dostávám každý den,“ řekl ochránce lidských práv.

Ten už se obrátil na mezinárodní instituce –⁠⁠ OSN a Mezinárodní červený kříž a červený půlměsíc –⁠⁠, které požádal, aby se případu věnovaly. „Vojáci Ruské federace se dopustili dalšího válečného zločinu –⁠⁠ brutálně zastřelili naše válečné zajatce v Záporožské oblasti. Bylo vypáleno asi deset výstřelů na neozbrojené lidi. Jde o další přímo natočený válečný zločin, u kterého musí být jasně vyvozena odpovědnost,“ řekl Lubinec pro Suspilne.

Doporučované