Hlavní obsah

Video z Brazílie po katastrofických sesuvech půdy

Bez komentáře: Záplavy a sesuvy půdy v brazilském státě Sao Paulo.Video: AP

 

Reklama

Nejméně 36 lidí přišlo o život při záplavách a následných sesuvech půdy v brazilském státě Sao Paulo, informovaly tamní úřady. Mnoho lidí se pohřešuje. Kvůli katastrofě některá města ruší karneval.

Článek

Videa z brazilského státu Sao Paulo ukazují města, ve kterých záplavová voda zalila celé čtvrti a silnice, strhávala domy. Záchranáři se snaží dostat k lidem, které povodeň odřízla od okolního světa, píše na svých stránkách britská BBC.

„Pátracím a záchranným týmům se nedaří dostat na některá místa, je to chaos,“ citovala BBC starostu města Sao Sebastiao Felipa Augusta. „Ještě jsme nezhodnotili rozsah škod, snažíme se zachraňovat lidi,“ dodal.

V tomto městě ležícím na pobřeží se pohřešují desítky osob, zřítilo se asi 50 domů.

V některých oblastech nejlidnatějšího brazilského státu v neděli spadlo více než 600 milimetrů srážek, což odpovídá dvojnásobku úhrnu za celý měsíc. V šesti městech byl na půl roku vyhlášen kalamitní stav. Podle místních médií byl kvůli silnému větru a velkým vlnám uzavřen i přístav v Santosu, který je největší v Latinské Americe.

Guvernér státu Tarcisio de Freitas požádal o podporu armádu, která do regionu vyslala dvě letadla a záchranné týmy, píše agentura AP.

Mohlo by vás zajímat

Cyklon Gabrielle už si na Novém Zélandu vyžádala 11 obětí, uvedl tamní premiér. Tisíce lidí ze zasažených oblastí se stále nikomu neozvaly.

Mezi oběťmi přírodní katastrofy jsou i děti. Popsány byly ale i šťastné příběhy – třeba o záchraně dvouletého batolete či rodící ženy.

Města ležící v severní části pobřeží zrušila karnevalové oslavy. BBC píše, že jde o místa, kam tradičně míří bohatí turisté, kteří se chtějí vyhnout obřím pouličním akcím ve velkých městech. Oslavy trvají obvykle pět dnů před Popeleční středou a patří k symbolům Brazílie.

Očekává se, že do zasažených míst v pondělí přijede i brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva.

V příspěvku na twitteru prezident vyjádřil soustrast těm, kteří přišli o své blízké, a slíbil, že se spojí s úřady, aby poskytly veškerou pomoc.

BBC píše, že v oblasti se čekají další vydatné deště, které mohou situaci při záchranných operacích dále zkomplikovat. Extrémy počasí, jako jsou třeba záplavy, budou v příštích letech kvůli dopadům změny klimatu zřejmě častější.

Reklama

Doporučované