Hlavní obsah

Video: Vůdce separatistů po letech doma. Španělská policie ho usilovně hledá

Bez komentáře: Katalánský expremiér Puigdemont v ulicích Barcelony. Do Španělska dorazil po sedmi letech v exilu. Policie od časného rána hlídkuje kolem budovy regionálního parlamentu.Video: AP

Podle jednoho z katalánských policistů nebude snadné expremiér Puigdemonta zadržet. Politik po veřejném vystoupení v Barceloně zmizel.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Katalánský expremiér Carles Puigdemont ve čtvrtek po téměř sedmi letech v zahraničí dorazil do Barcelony, kde krátce promluvil k několika tisícům svých příznivců a poté podle místních médií zmizel. Puigdemont je ve Španělsku stíhán kvůli nezákonnému referendu o nezávislosti Katalánska.

Podle deníku El País byly na demonstraci poblíž katalánského parlamentu asi čtyři tisíce lidí. Puigdemont zopakoval, že národy mají právo na sebeurčení.

Podle španělského listu katalánští policisté informovali, že Puigdemonta zatím nezadrželi. Očekávalo se, že se zúčastní schůze regionálního parlamentu, která má jednat o novém šéfovi katalánské vlády. Schůze ale začala v 10:00 bez bývalého premiéra.

Zpravodajská stanice Catalunya Informació na sociální síti X zveřejnila záběry, jak policie hlídkuje a provádí kontroly na výjezdech z Barcelony. Bezpečnostní složky také od časného rána začaly hlídkovat kolem budovy regionálního parlamentu v Barceloně.

Španělská televize RTVE citovala jednoho z katalánských policistů, který řekl, že pokud bude expremiér obklopen davem, nebude snadné ho zadržet.

„Když máte dav tisíců lidí, musí rozhodnout velitel, zde je vhodné v takovém případě ho zatknout, nebo počkat, až vstoupí do areálu parlamentu,“ uvedl policista.

K parlamentu dorazily i desítky kritiků separatistů a Puigdemonta, kteří přišli se španělskými vlajkami. Tuto akci svolala krajně pravicová strana Vox, která Puigdemonta označila za pučistu a defraudanta, jenž má být ve vězení.

Puigdemont dopředu avizoval, že se do Španělska vrátí. Podrobnosti o své cestě ale neoznámil.

Kdo je Carles Puigdemont?

  • Katalánský separatistický politik, coby tehdejší regionální premiér, byl hlavním organizátorem nezákonného referenda o nezávislosti Katalánska na Španělsku z roku 2017.
  • Španělská justice na něj kvůli referendu vydala zatykač, který je dodnes platný. O uplatnění vyhlášené amnestie pro jednotlivé stíhané katalánské separatisty totiž musí znovu rozhodnout soudy.
  • Puigdemont je navíc obviněn ze zpronevěry, na kterou se amnestie nevztahuje.
  • Politik v říjnu 2017 opustil Španělsko a usadil se v Belgii. V roce 2018 ho zatkli v Německu, ale tamní justice ho odmítla vydat do Španělska na základně obvinění ze vzpoury. V roce 2021 ho zatkli v Itálii, ale i tamní úřady ho odmítly vydat.
  • V letech 2019 až 2024 byl poslancem Evropského parlamentu.
Foto: Shutterstock.com

Carles Puigdemont během pobytu v Belgii.

Doporučované