Hlavní obsah

Video: Velryba skočila na loď a převrátila ji, rybáři „zázrakem“ přežili

Foto: Jonas Gruhlke, Shutterstock.com

Keporkak rybářskou loď převrátil u pobřeží amerického státu New Hampshire (ilustrační snímek).

Dvojici rybářů, kteří po velrybím skoku skončili v moři, pomohli z vody vytáhnout dva teenageři. Jde zároveň o autory videa. Při incidentu nebyl nikdo zraněn.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Keporkak se u pobřeží amerického státu New Hampshire vrhl na rybářskou loď. Plavidlo se převrhlo a dva rybáři skončili ve vodě. Ukazuje to video, na které ve středu upozornil server britského deníku The Times. Podle americké pobřežní stráže se incident stal poblíž státního parku Odiorne Point.

Záznam ukazuje, jak sedmimetrová velryba vyplavala zpod hladiny, i posádku – Rylanda Kenneyho a Grega Paquetta – padající do vody.

Natočil ho šestnáctiletý Colin Yanger, který se nacházel poblíž na lodi se svým bratrem, devatenáctiletým Wyattem. Chlapci pomohli rybářům dostat se do bezpečí.

Podle Pacquetta je zázrak, že přežili a nic se jim nestalo. „Několik minut jsme ji (velrybu) neviděli a pak jsme si uvědomili, že se vynořila a přistála přímo na přídi lodi,“ řekl Paquette místní televizní stanici WCVB 5. „Když jsem to uviděl, najednou jsem se podíval dolů, loď se naklonila a příď se ponořila do vody,“ dodal Pacquette.

Kenney WCVB 5 řekl, že měl pocit, jako by se vše dělo ve zpomaleném záběru. „Bylo to opravdu divné. Všichni si říkali: ‚Aha, to bylo osm vteřin‘. Jak jste se mohli pohybovat tak rychle? Ale bylo to jako zpomalené, jako ve filmu,“ řekl.

Colin Yanger s bratrem velrybu spatřili a začali nahrávat už před incidentem. „Viděl jsem, jak se vynořuje, a říkal jsem si: ‚Ach, narazí do lodi‘ a pak se začala tak nějak převracet,“ řekl mladík.

„Jsem jim opravdu vděčný,“ řekl Paquette. „Natáčeli video, všeho nechali, hned se přiblížili a vytáhli nás.“

Video se šíří na sociálních sítích. Podle serveru USA Today jen jediná jeho verze posbírala přes čtyři miliony zhlédnutí a stovky komentářů.

Související témata:

Doporučované