Hlavní obsah

Video: V Rusku začala rozsáhlá evakuace, řeka je nad kritickou hranicí

Bez komentáře: Povodňová situace v ruském městě Orenburg, obývaném více než půlmilionem lidí.Video: AP

Hladina řeky Ural v Orenburgu stoupla už vysoko nad kritickou hranici. V Orsku, který je zaplavený už přes týden, se situace „stabilizuje“.

Článek

Ochranu před povodněmi se lidem v Orenburské oblasti už podruhé snažili zajistit také ruští pravoslavní kněží. Modlili se v letadle, na jehož palubu vzali i ikonu Naší Paní Kazaňské a odborníky na mimořádné situace.

Letadlo s duchovními vzlétlo nad postižený region až na druhý pokus, píše ruský server Ura.ru.

„Křížový průvod vzduchem se zázračnou ikonou Naší Paní Kazaňské provedli kněží Kurganské eparchie 11. dubna. Jednalo se o plánovaný let na letounu AN-2 s cílem monitorovat povodňovou situaci,“ uvedla v prohlášení tamní diecéze.

Podle místního metropolity se obyvatelé regionu na duchovní opakovaně obraceli s prosbou o uskutečnění letu. Jeden z kněží se za bezpečí modlil už minulý týden. Den předtím, než se protrhla hráz u města Orsk, přišel k hrázi, aby zabránil destrukci, píše ruský server RBC.

Zatímco v Orsku se teď situace stabilizuje, v půlmilionovém Orenburgu hladina řeky Ural stále stoupá. V pátek se tam rozezněly sirény a úřady vyhlásily evakuaci.

Bez komentáře: Křesťanská ikona v letadle nad Orenburskou oblastí.Video: telegram/uniannet

„Není to cvičný poplach, koná se rozsáhlá evakuace! Povodňová situace v Orenburgu je mimořádně nebezpečná,“ uvedl starosta města Sergej Salmin a vyjmenoval městské části, které musí lidé neprodleně opustit. Hladina řeky Ural totiž stoupla na nebezpečných 11,43 metru. Dříve úřady za kritickou označovaly výšku 9,3 metru, píše agentura ČTK.

Hladina by mohla v Orenburgu kulminovat už v pátek nebo sobotu. Ráno bylo ve městě zaplaveno 2687 domů, v celé Orenburské oblasti pak 11 773 obytných domů. Pod Orenburgem úřady podle agentury TASS evakuují všechny obyvatele vsi Gazodobytčikov, protože při dalším stoupání vody hrozí protržení hráze.

Škody způsobené povodní v Orenburské oblasti přesáhly 40 miliard rublů (asi 10,14 miliardy korun), informoval šéf regionu Denis Pasler.

Záplavy trápí i sousední Kazachstán. Úřady tam evakuovaly takřka 100 tisíc lidí, v pátek evakuace pokračovala ve více než dvousettisícovém městě Petropavl.

Doporučované