Hlavní obsah

Video: V Jihočínském moři se opět srazily lodě Filipín a Číny

Ze srážky se vzájemně obviňují Čína a Filipíny.Video: AP

Obě země se navzájem označují za viníky srážky lodí. Ještě minulý měsíc to přitom vypadalo, že se situace uklidňuje, když představitelé Číny a Filipín po společných jednáních uvedli, že se pokusí neshody na moři urovnat.

Článek

Filipíny a Čína se v pondělí vzájemně obvinily z taranování (taran je způsob boje spočívající v najetí jednoho bojového prostředku na jiný, pozn. red.) plavidel v Jihočínském moři. Jde o nejnovější konflikt poté, co se obě země minulý měsíc dohodly, že se pokusí neshody na moři urovnat.

Čínská pobřežní stráž ve svém prohlášení uvedla, že filipínské plavidlo, které ignorovalo její opakovaná varování, se v pondělí brzy ráno „úmyslně srazilo“ s čínským plavidlem „neprofesionálním a nebezpečným“ způsobem ve sporné vodní cestě.

Filipíny zpochybnily výpověď Pekingu a obvinily jej z „vnucování své verze faktů“. Filipíny uvedly, že dvě plavidla jejich pobřežní stráže „narazila na nezákonné a agresivní manévry“ čínských plavidel poblíž Sabinské mělčiny, když byla na cestě k zásobování filipínského personálu umístěného na dvou okupovaných ostrovech.

„Tyto nebezpečné manévry vyústily ve srážky, které způsobily strukturální poškození obou plavidel filipínské pobřežní stráže,“ uvedl Jonathan Malaya, mluvčí Rady národní bezpečnosti a manilské operační skupiny pro Jihočínské moře.

Foto: Seznam Zprávy

Jihočínské moře.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ningová na pravidelném tiskovém brífinku novinářům řekla, že Čína bude i nadále přijímat zákonná „rozhodná a silná opatření“ k ochraně své územní svrchovanosti a námořních práv a zájmů. „Doufáme, že Filipíny dokážou dodržet své závazky a vážně dodržovat dočasná ujednání uzavřená s Čínou,“ řekla Ningová.

Doporučované