Hlavní obsah

Video: V italském parlamentu létaly pěsti

Bez komentáře: Rvačka v italském parlamentu kvůli návrhu zákona o regionální autonomii.Video: twitter/GiuseppeConteIT

Italští poslanci se poprali v parlamentu při projednávání zákona o regionální autonomii. Podle kritiků podkopává jednotu italského státu.

Článek

Zákon o regionální autonomii budí v italské politice vášně. Pokud by se ho podařilo schválit, regiony by si mohly dojednat s centrální vládou převedení pravomocí například v oblasti školství, životního prostředí, sportu či kultury. V kasách regionů by tak zůstalo více peněz.

Kritici tvrdí, že ze zákona by profitovaly především bohatší kraje na severu země, zatímco centrální vláda by přišla o významnou část svých příjmů. Opozice poukazuje na to, že zákon prosazuje strana Liga vicepremiéra Mattea Salviniho, původním názvem Liga severu, která se zrodila s cílem dosáhnout odtržení krajů na sever od řeky Pád.

Při projednávání dokumentu se pak ve středu v parlamentu strhla rvačka a došlo i na pěstní souboje.

Poslanec Leonardo Donno z populistického Hnutí pěti hvězd, které má těžiště svého elektorátu na jihu země, se snažil rozvinout před vládními lavicemi italskou vlajku. Dva poslanečtí zřízenci se tomu snažili zabránit a k mužům přiběhli další zákonodárci, kteří se mezi sebou přetahovali, píše deník Corriere della Sera nebo italská televize RAI.

Donnovi se mezitím udělalo špatně a ze sálu ho museli vyvést. Později řekl, že ho napadli kopanci a pěstmi vládní poslanci.

Meloniová v rozhodující pozici

Zatímco Emmanuel Macron a Olaf Scholz ve volbách do Evropského parlamentu pohořeli, Giorgia Meloniová slaví. Italská premiérka potvrdila, že její hlas teď bude patřit k nejsilnějším v celé Evropské unii.

„Kvůli ranám do hrudní kosti jsem ztratil dech. Omdlel jsem a těžko se mi dýchalo,“ uvedl poslanec. Další opoziční zákonodárce Nicola Fratoianni tvrdí, že Donno dostal od zástupců vládní většiny rány do hlavy.

„Donno byl již na zemi, když do něj poslanci z Ligy a Bratrů Itálie kopali a dali mu rány pěstí,“ řekl poslanec z opoziční Demokratické strany Andrea Orlando.

Vládní poslanci však uvedli, že incident vyvolal Donno, když se snažil přiblížit k ministrovi Robertovi Calderolimu z Ligy. Poslanec Federico Mollicone z vládní strany Bratři Itálie označil opozičního kolegu za simulanta.

„Praštil sebou o zem a ztropil scénu,“ cituje ho deník Corriere della Sera, podle kterého nelze ze záběrů přesně určit, zda opoziční poslanec dostal ránu do hlavy.

„Určitě jsem se pokusil mu dát ránu pěstí, ale, jak je patrné ze záběrů, netrefil jsem se,“ řekl poslanec z Ligy Igor Lezzi.

Související témata:

Doporučované