Hlavní obsah

Video: V americkém Novém Mexiku havaroval letoun F-35

Bez komentáře: Záběry z místa nehody. Video: AP

Během posledních týdnů se ve státě na jihu USA jedná o druhou nehodu vojenského letadla.

Článek

Nedaleko Albuquerque v americkém státě Nové Mexiko v úterý havaroval bojový letoun F-35.

Pilot se před nárazem stihl katapultovat a nyní je ve stabilizovaném stavu v nemocnici, informoval s odvoláním na armádní zdroje server KOB4.

Letoun podle serveru dopadl v okolí letiště Albuquerque International Sunpornad. Předtím doplňoval palivo na nedaleké letecké základně Kirtland. Úřady nyní zjišťují, co nehodě předcházelo.

Podle ABC News šlo o nový letoun, který měl být předán armádě.

Společnost Lockheed Martin uvedla, že stroj F-35B byl na cestě z texaské základny Fort Worth na kalifornskou Edwards Air Force Base.

Patrick White, který v té době oblastí projížděl, agentuře Associated Press řekl, že viděl letadlo nízko nad zemí. Poté na chvíli zmizelo a následně se objevil „obrovský černý kouř“. Když pak projížděl kolem místa havárie, viděl uprostřed silnice kus trosek.

Během posledních týdnů se v Novém Mexiku jedná o druhou nehodu vojenského letadla. V dubnu se v odlehlé oblasti nedaleko letecké základny Holloman zřítila stíhačka F-16. I v tomto případě se pilot stihl katapultovat.

Foto: Lockheed Martin

Letouny F-35.

Připomeňme, že stroje F-35 by se v příštím desetiletí měly stát součástí české výzbroje a nahradit švédské gripeny. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) koncem ledna podepsala kontrakt na koupi 24 letounů.

Celkové náklady na pořízení a provoz F-35 do konce jejich životnosti v roce 2069 odhaduje Ministerstvo obrany na 322 miliard korun. Pořizovací proces bude podle ministerstva rozložen na 11 let.

Podívejte se, jak vypadá továrna na stíhačky F-35

Seznam Zprávy měly unikátní možnost navštívit továrnu americké společnosti Lockheed Martin v Texasu, kde se vyrábí stíhačky F-35. Česká vláda jedná o možnostech nákupu 24 stíhaček.

Doporučované