Hlavní obsah

Video: Mohutná exploze rozmetala Rusům důležitý most

Bez komentáře: Ukrajinská armáda zničila v pátek most přes řeku Sejm v západní části Kurské oblasti.Video: twitter/Osinttechnical

Most přes řeku Sejm byl hlavní zásobovací trasou pro ruské jednotky v Kurské oblasti. Rusové mezitím postavili na řece nový provizorní most.

Článek

Ukrajinská armáda zničila v pátek most přes řeku Sejm v západní části Kurské oblasti. Napsala to agentura TASS s odkazem na představitele bezpečnostních sil.

Na sociálních sítích se mezitím objevily záběry, na nichž je vidět zničení mostu. Znovu platí, že autenticitu záběrů nelze nezávisle ověřit, jistým vodítkem ovšem může být, že je sdílel například respektovaný vojenský analytik Rob Lee z amerického think tanku Foreign Policy Research Institute či investigativní účet OSINTtechnical, spravovaný analytikem z amerického think tanku Centrum námořní analýzy (CNA).

Někteří odbornici a ruská strana uvádí, že ke zničení mostu Ukrajina použila západní rakety, pravděpodobně americké systémy HIMARS.

„Kurská oblast byla poprvé zasažena z raketometů západní výroby, pravděpodobně z amerických HIMARS,“ napsala mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. „V důsledku útoku na most přes řeku Sejm v Gluškovském okrese byl most zcela zničen a dobrovolníci, kteří pomáhali evakuovaným civilistům, byli zabiti,“ uvedla v noci na sobotu na telegramu, aniž by však předložila důkazy.

Ohledně použití systému HIMARS je skeptický i již zmiňovaný americký analytik Lee.

„Video ukrajinského leteckého útoku na most. Ukrajinské letectvo tvrdí, že aktivně podporuje operaci Kursk zaměřováním se na logistiku, zásobovací trasy a vybavení,“ dodává s odkazem na ukrajinské letectvo v příspěvku na sociální sítí X analytik.

Zprávy z bojiště

Ukrajina se v Kurské oblasti pokouší změnit trajektorii války, zatím k tomu ale nedošlo, byť se dá čekat její další postup. Rusko základní rozložení sil nezměnilo a věnuje se nadále Doněcké oblasti, kde se rýsuje zase jeho pokrok.

Most přes řeku Sejm byl hlavní zásobovací trasou pro ruské jednotky v oblasti. Finský vojenský analytik a historik Emil Kastehelmi na sociální sítí X upozornil, že Rusové postavili na řece nový provizorní most.

„Pokud budou všechny tři mosty přes řeku Sejm zničeny, mohlo by to Rusům způsobit značné logistické problémy. Nicméně ve všech vojenských scénářích budou s největší pravděpodobností provizorní mosty, protože se chtějí vyhnout lokální katastrofě. Na ty lze samozřejmě udeřit také,“ poznamenal Kastehelmi.

Doporučované