Hlavní obsah

Video: Ukrajinské diverzní skupiny pronikají i do Bělgorodské oblasti

Bez komentáře: Záběry z okolí hraničního přechodu Kolotilovka v Bělgorodské oblasti.Video: twitter/JohnH105

Ukrajinské jednotky operovaly u hraničního přechodu Kolotilovka v ruské Bělgorodské oblasti. Tamní úřady kvůli aktivitám Ukrajinců evakuovaly 11 tisíc lidí.

Článek

Ukrajinské oddíly podnikly výpad do Bělgorodské oblasti. Zatím vše nasvědčuje tomu, že šlo o malou akci, k jakým na hranici mezi Ruskem a Ukrajinou občas dochází. Aktivitu nicméně ve své pravidelné analýze situace na bojišti potvrdil i americký Institutu pro studium války (ISW).

Na sociální síti X se objevila detailnější videa, na nichž je vidět, jak ukrajinské jednotky operují. Patrná je snaha proniknout s nasazením vojenské techniky přes hranice v okolí přechodu Kolotilovka.

Dobrovolníci, kteří pomáhají provozovat účet GeoConfirmed, jenž lokalizuje místa bojů a spolupracuje i s investigativním serverem Bellingcat, geolokalizovali záběry, které potvrzují, že jde o zmíněné místo v Bělgorodské oblasti.

Ruské úřady kvůli aktivitám ukrajinské armády evakuovaly z příhraničí už 11 tisíc lidí.

Rozsah ukrajinské ofenzivy

Mapy ukrajinského postupu Kurskou oblastí zpracované na základě údajů amerického Institutu pro studium války (ISW) na rozdíl od dalších regionů ukazují maximalistické pojetí ukrajinského postupu. To znamená, že Kyjev pravděpodobně nekontroluje všechna vyznačená území, pouze se tam podle dostupných důkazů dostali jeho vojáci. Linie na mapách je proto třeba brát s rezervou.

Jak postupuje ukrajinská ofenziva.Video: ISW, Seznam Zprávy

V předchozích letech čas od času překračovaly malé, v podstatě záškodnické oddíly jedné i druhé strany státní hranice.

květnu tohoto roku ukrajinské armádní špičky informovaly, že ruské diverzní skupiny v Sumské oblasti stále častěji vstupují na území Ukrajiny. Velení tehdy s odkazem na zjištění tajných služeb uvedlo, že Rusové plánují v Sumské oblasti stejnou operaci jako na Charkovsku: „Nyní v pohraničí udržují malé skupiny sil, ale situace jim zatím neumožnila zahájit aktivní operace,“ upřesnil tehdy šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov pro ukrajinská média.

K přechodům ruských záškodnických skupin v Sumské oblasti došlo mimochodem v místech, kde před více než rokem Ukrajinou vybavené skupiny zahraničních bojovníků překročily hranici v opačném směru a zaútočily na ruská postavení v Bělgorodské oblasti.

Doporučované