Hlavní obsah

Video: Ukrajinská tajná služba ukázala námořní dron, který ničí ruské cíle

Bez komentáře: Námořní dron, který využívá SBU k ničení ruských cílů v Černém moři. Video: twitter/SBU

Kyjev zapracoval na vývoji mořských dronů, které dnes dokážou zasáhnout ruské lodě i na velkou vzdálenost. Ukrajinská tajná služba poprvé zveřejnila záběry, jak stroje - nazvané SeaBaby - vypadají.

Článek

Opakované útoky na ruská plavidla ukazují, že Ukrajina není na moři tak slabá, jak se mohlo donedávna zdát. Vojenští analytici usuzují, že Kyjev už od začátku ruské agrese systematicky pracoval na posílení účinnosti zbraní, které hrají v nynější válce nebývalou roli.

Ředitel ukrajinské tajné služby SBU Vasyl Maljuk v rozhovoru pro CNN uvedl, že verze mořského dronu byly vyvíjeny od prvních dnů války bez účasti „jakékoli soukromé společnosti“.

Ukrajinská tajná služba pak na sociálních sítích čerstvě zveřejnila záběry dronu, který za útoky na ruské cíle stojí. Stroj je nazvaný SeaBaby, ukrajinsky Морський малюк, v českém překladu tedy Dítě moře.

„Zajímá vás, jak přesně drony SBU vypadají? Prosím – zveřejňujeme unikátní fotografie a videa Dítěte moře. Kurz je pouze vpřed, k vítězství!“ stojí v příspěvku SBU.

Jak je vidět v úvodním videu, jedná se o plavidlo, které vypadá asi jako malý člun. Je pravděpodobně složité zachytit ho na radaru. Přesné specifikace nejsou k dispozici.

Analytik o útoku na ruskou výsadkovou loď

„Je to významný úspěch,“ komentuje pravděpodobný zásah ruské výsadkové lodi v rozhovoru pro Seznam Zprávy bezpečnostní analytik Jan Ludvík. Mluví ale hlavně o psychologickém efektu, celou válku úder příliš neovlivní.

Americká stanice CNN po konzultacích s experty odhadla, že nejnovější verze dronu mají maximální hmotnost 1000 kilogramů, maximální hmotnost výbušného nákladu 300 kilogramů, dosah 800 kilometrů a maximální rychlost 80 kilometrů v hodině.

Na začátku srpna se těmto strojům podařilo vážně poškodit ruskou výsadkovou loď v přístavu Novorossijsk. V Kerčském průlivu patrně vyhodily do povětří ruský tanker, který převážel letecké palivo do Sýrie.

Ukrajina s jejich pomocí dlouhodobě útočí i na cíle na okupovaném poloostrově Krym, zvlášť pak na ruský přístav Sevastopol a na Kerčský (Krymský) most, jenž spojuje anektovaný ukrajinský poloostrov s pevninským Ruskem.

Kreml v červenci uvedl, že jakoukoliv lodní přepravu na Ukrajinu považuje za vojenský cíl. Kyjev v reakci na to vydal varování, že šest ruských přístavů v Černém moři a trasy k nim budou od 23. srpna považovány za „oblasti ohrožené válkou“.

Případné rozšíření konfliktu na Černém moři by mohlo citelně dopadnout na světové trhy s energiemi a obchod s potravinami (více zde).

Doporučované