Hlavní obsah

Video: Ukrajinská rozvědka sestřelila nad Černým mořem ruskou stíhačku Su-30

Bez komentáře: Záběry ze sestřelu stíhačky.Video: twitter/DI_Ukraine

Ukrajinští vojáci bojový letoun sestřelili pomocí přenosné protiletecké řízené střely. Tyto systémy se označují zkratkou MANPADS. Během pátraní byla následně objevena olejová skvrna o průměru asi 3 km, stejně tak trosky letadla.

Článek

Ukrajinská vojenská rozvědka na svém webu oznámila, že během operace v Černém moři zasáhla ruský víceúčelový bojový letoun Suchoj Su-30. Příspěvek na svém webu doprovodila videem, na němž je vidět letící stroj a následně vypuštěná střela.

Tvrzení nelze nezávisle ověřit, ale jistým vodítkem může být, že na svém účtu zveřejnil černou fotku Su-30 ruský pilot Ilja Tumanov, který stojí za hojně sledovaným telegramovým kanálem Fighterbomber a má blízko k ruskému letectvu, upozorňuje na sociální síti X respektovaný vojenský analytik Rob Lee z amerického think-tanku Foreign Policy Research Institute nebo ukrajinská média.

Ukrajinští vojáci bojový letoun sestřelili pomocí přenosné protiletecké řízené střely. Tyto systémy se označují zkratkou MANPADS (Man-portable air-defense systems). To ostatně přesně vystihuje, v čem tento druh zbraně vyniká – člověk ji unese v ruce a odpalem z ramene může zlikvidovat vzdušný cíl.

Kromě toho, že je tato zbraň ve srovnání s většími raketovými systémy nenáročná na přemísťování, je i podstatně nenápadnější, levnější a snáz se ovládá. To z takzvaných manpadů už desítky let dělá obávanou zbraň, kterou využívají profesionální armády po celém světě.

Podle rozvědky patřil letoun k 43. samostatnému námořnímu leteckému pluku, který sídlí na letišti ve městě Saki na Ruskem okupovaném Krymu.

„Okupanti ztratili kontakt se svým bojovým letounem 11. září 2024 kolem páté ráno. Přibližně o tři hodiny později Rusové zahájili pátrací a záchrannou operaci se zapojením letounu An-26 a vrtulníků Mi-8 a Ka-27,“ stojí v prohlášení na webu.

Telegramový účet Crimean Wind, který monitoruje dění na poloostrově, napsal, že v Černém moři byla následně objevena olejová skvrna o průměru asi tři kilometry, stejně tak trosky letadla, zejména křídlo.

Doporučované