Hlavní obsah

Video: Ukrajinská armáda ukázala, jak likviduje námořní minu

Bez komentáře: Ukrajinští ženisté likvidují námořní minu u Oděsy. Video: twitter/Osinttechnical

 

Reklama

Po Černém moři se bez kontroly pohybují námořní miny, které byly původně umístěné u ukrajinského přístavního města Oděsa. Jsou nebezpečné jak pro Ukrajince, tak pro země ležící u černomořského pobřeží.

Článek

Neví se, kolik min do Černého moře obě válčící strany svrhly. Miny jsou ukotvené k ocelovému lanu, které je drží těsně pod hladinou, při bouřkách se však mohou uvolnit a pomocí mořských proudů se pak dostanou do mnohem vzdálenějších míst.

Twitterový účet OSINTtechnical, který dlouhodobě mapuje události na frontě, zveřejnil video, na kterém potápěč ukrajinského námořnictva připevňuje výbušné zařízení na plovoucí kontaktní mořskou minu MYaM u pobřeží Oděsy. Na dalším záběru pak jeho spolupracovník minu v bezpečné vzdálenosti odpaluje.

Odborníci se shodují, že odminování Černého moře může trvat roky. Komplikuje ho nepřehledné mapování, ale také přírodní podmínky jako bouře a příliv, které mění polohu min.

Shozené miny představují vážnou hrozbu také pro další země, které mají přístup k Černému moři. Více jsme psali zde.

Ukrajinští pyrotechnici a ženisté neprohledávají jen pobřežní vody Černého moře. Podle náčelníka generálního štábu ukrajinské armády Valerije Zalužného prohledali v loňském roce specialisté tisíce kilometrů území a zlikvidovali téměř 42 tisíc kusů nevybuchlé munice.

Reklama

Doporučované