Hlavní obsah

Video: Ukrajinci v Kurské oblasti nasadili polské Twardy i německé Mardery

Bez komentáře. Záběry z Kurské oblasti. Video: twitter/Osinttechnical, twitter/NOELreports

Ve třech ruských oblastech sousedících s Ukrajinou platí kvůli překvapivému ukrajinskému průlomu hranic tzv. režim protiteroristické operace. Boje na ruském území mezitím pokračují.

Článek

Ruská Kurská oblast čelí od minulého týdne rozsáhlému vpádu ukrajinských jednotek a počet míst, která mají jejich obyvatele opustit, roste. Boje na ruském území pokračují. Pozice protivníků se ovšem v posledních desítkách hodin podle dostupných informací už příliš nezměnily.

Ukrajinské jednotky se ovšem dočkaly nových posil. Přes hranici v posledních dvou dnech přešly téměř určitě další útvary, aby doplnily, vystřídaly či posílily ty, které útok zahájily, což je při takové operaci nezbytné. Jejich počet a složení je pečlivě střežené tajemství –⁠⁠ spekulace, které kolují v otevřených zdrojích, nelze nijak věrohodně ověřit. Oficiálně se k tomu Kyjev nevyjadřuje.

Na sociálních sítích se objevily i detailnější záběry, na nichž je vidět jak zničená technika obou stran, tak i nasazení ukrajinských zbraní. V Kurské oblasti působí polské PT-91. Tank s označením „Twardy“, tedy tvrdý či odolný, je bitevní tank polské výroby z 90. let. Jde o upravenou verzi v Polsku licenčně vyráběného sovětského tanku T-72M1. Varšava jich Kyjevu v loňském roce poslala 30. 

Na ruské půdě se objevuje i ta nejlepší technika, jakou má Kyjev k dispozici, například americká bojová vozidla Bradley nebo německé Mardery.

Znovu platí, že autenticitu záběrů nelze nezávisle ověřit, jistým vodítkem může být, že je sdílel například respektovaný vojenský analytik Rob Lee z amerického think tanku Foreign Policy Research Institute, investigativní účet OSINTtechnical, spravovaný analytikem z amerického think tanku Centrum námořní analýzy (CNA) či účet Noelreports, který sdružuje analytiky a poměrně spolehlivě válku na Ukrajině monitoruje.

Rozsah ukrajinské ofenzivy

Mapy ukrajinského postupu Kurskou oblastí zpracované na základě údajů amerického Institutu pro studium války (ISW) na rozdíl od dalších regionů ukazují maximalistické pojetí ukrajinského postupu. To znamená, že Kyjev pravděpodobně nekontroluje všechna vyznačená území, pouze se tam podle dostupných důkazů dostali jeho vojáci. Linie na mapách je proto třeba brát s rezervou.

Jak postupuje ukrajinská ofenziva.Video: ISW, Seznam Zprávy

Na jednom z videí z Kurské oblasti, které se šíří na sociálních sítích, jsou vidět shořelá nákladní auta ruské armády podél silnice. Investigativní účet OSINTtechnical uvedl, že jde o zničené vozy, na jejichž korbě jsou moderní tanky T-80BVM MBT.

Technika byla zničená v prvních dnech ukrajinské operace v okolí města Sudža. Jak je vidět na záběrech v úvodním videu, jeden z tanků během úderu přišel o věž.

Ve třech ruských oblastech sousedících s Ukrajinou platí kvůli překvapivému ukrajinskému průlomu hranic takzvaný režim protiteroristické operace.

Moskva kvůli dění v pátek vyhlásila v Kurské oblasti nouzovou situaci federálního charakteru a uvedla, že tam přesouvá posily.

Podívejte se na fotogalerii z Kurské oblasti:

+6

Doporučované