Hlavní obsah

Video: Ukrajinci u Kursku ukořistili další chloubu ruských tankistů

Bez komentáře: Ukrajinským silám se během kurské operace podařilo získat už dva moderní tanky T-90M.Video: twitter/Osinttechnical

Žádné lepší tanky Rusové na frontě nemají. Ukrajinským silám se během kurské operace podařilo získat už dva moderní tanky T-90M. Okolnosti získání obou strojů nejsou jasné.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ukrajinským silám se podle dostupných informací daří v ruské Kurské oblasti postupovat. Americký Institut pro studium války (ISW) ve středeční analýze informoval, že ukrajinští vojáci pokračují v tomto regionu v útocích.

Podle snímků s ověřenou polohou pronikli na východě do města Koreněvo a na severovýchodě se k městu přiblížili. Postoupili také severně u obce Russkoje Porečnoje, kde ale rozsah pokroku ISW nedokázal prozatím ověřit.

Ukrajincům se během kurské operace údajně podařilo získat další tank T-90M, který ruský prezident Putin označuje za nejlepší na světě. Na sociálních sítích se objevily záběry, na nichž je vidět ukrajinský tank odtahující poškozený stroj T-90M. Autenticitu záběrů nelze nezávisle ověřit, jistým vodítkem ovšem může být, že je sdílel například investigativní účet OSINTtechnical, spravovaný analytikem z amerického think-tanku Centrum námořní analýzy (CNA).

V rámci kurské operace nejde o první získaný stroj tohoto typu. Fotograf francouzské agentury AFP Roman Pilipey jeden ukořistěný kus rovněž vyfotil.

Zdobí ho bílý trojúhelník, který se stal charakteristickým znakem ukrajinského postupu v Kurské oblasti, a nápis „Pirožek“ v ukrajinštině. Okolnosti získání obou tanků nejsou jasné. Upozornil na to server The Kyiv Post nebo britský deník Telegraph.

Útok na Kurskou oblast

Ukrajina se pravděpodobně snaží od zbytku ruského území izolovat další část Kurské oblasti. Ruská propaganda se ale zprávy o dění v regionu snaží schovat za informační mlhu.

Tanky T-90 Rusko začalo používat v roce 2020. Prezident Vladimir Putin o nich v minulosti mluvil jako o „nejlepších tancích na světě“. Když nepočítáme typ T-14 Armata, který se zatím nevyrábí sériově, Rusko na bojišti žádný modernější tank nemá.

Oryx, nizozemský specializovaný web, který podrobně monitoruje ztráty techniky na Ukrajině, tvrdí, že Rusko v konfliktu ztratilo už 103 tanků T-90. Pět z nich bylo ukořistěno ukrajinskými jednotkami.

Odhadovaná cena jednoho stroje je zhruba 4,5 milionu dolarů, tedy v přepočtu asi 105 milionů korun. Pravděpodobně se navíc vyrábí jen v malém počtu po pěti až deseti kusech měsíčně.

Jeden z prvních T-90 zřejmě Rusové ztratili už v květnu 2022. První fotky se objevily okolo 5. května, kdy se podařilo ukrajinské armádě zastavit postup okupantů v Charkovské oblasti.

Doporučované