Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Video: Ukrajinci na frontě ukořistili první ruský „želví tank“

Bez komentáře: „Želví tank“ operoval v okolí obce Klijšivka, odkud se invazní jednotky snaží vytlačit ukrajinské obránce. Video: telegram/ssternenko, twitter/Teoyaomiquu

Stroje jsou vybavené podivným kovovým krytem, který jako krunýř zakrývá celé vozidlo. Má je chránit před drony.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Při bojích v Doněcké oblasti se ukrajinským silám podařilo zajmout jeden z ruských „želvích tanků“. Získání stroje potvrdilo na sociální sítí X i ukrajinské ministerstvo obrany.

„Trofejní ‚želví‘ tank ve službě ukrajinské armády.Vojáci z 22. mechanizované brigády zajali ruský tank s kovovou střechou na vrcholu trupu a věže,“ stojí v příspěvku.

Investigativní účet OSINTtechnical, spravovaný americkým think tankem CNA, posléze na sociální síti X zveřejnil záběry ze získaní stroje. Z nesestříhaného záznamu, který se objevil na telegramovém účtu ssternenko, je patrné, že se Ukrajincům podařilo zajmout i nejméně jednoho z členů posádky.

Podle odborného serveru The Warzone operoval ruský stroj v okolí obce Klijšivka, odkud se invazní jednotky snaží vytlačit ukrajinské obránce.

Twitterový účet Constantine, který spravuje ukrajinský válečný veterán žijící v Texasu, zveřejnil video, kde ukořistěný tank projíždí okolo ukrajinských vojáků. Podle jeho informací uvázl a posádka nevěděla, kde se právě nachází. Stroj pak byl údajně 300 metrů od pozic jeho přátel. Veškerá tvrzení ovšem nelze nezávisle ověřit.

Analýza

Invazní jednotky se obrannou linii v jedné z nejdůležitějších současných bitev ukrajinské války pokouší překonat i fintou, která v lednu vedla k postupu. Obránce se snaží zaskočit nepoužívaným vodovodním potrubím.

Takzvané želví tanky jsou stroje, nad jejichž pancířem a věží se tyčí mohutná plechová konstrukce, která prakticky kompletně zakrývá celý stroj. Dokonce pod ní nejde ani přesně poznat, o jaký typ se jedná.

Bizarní ochrana před drony má pár nedostatků - znemožňuje otáčení věže a ztěžuje i její pohyblivost, napsal například nedávno server časopisu Forbes.

Obrněnci fungují především jako prostředek k dopravě pěchoty. Útoky probíhají v podstatě tak, že ruská kolona se seřadí za frontou, pak vyrazí směrem k ukrajinským pozicím přes území nikoho. A když projede, vysadí pěšáky na určeném místě.

Další zachycené „želví tanky“ jsou zřejmě vozidla se zcela specifickou rolí. Minimálně dva byly vybaveny pluhem na odstraňování min. Jejich úkolem je tedy jet v čele kolony a prorazit cestu skrz minová pole, která jsou na ukrajinském bojišti všudypřítomná.

Doporučované