Hlavní obsah

Video: Test tanku na dálkové ovládání. Rusové ho ukradli Ukrajincům

Bez komentáře: Ruský voják pomocí dálkového ovládání řídí ukořistěný tank.Video: twitter/clashreport

Dálkové ovládání Rusové údajně používají k řízení tanku sovětské výroby modernizovaného pro potřeby ukrajinské armády.

Článek

Ruské jednotky pravděpodobně experimentují s dálkově ovládanými tanky. Upozornily na to například na vojenství specializovaný server The War Zone nebo ukrajinský deník The Kyiv Post. Odkazují se na záběry z jednoho takového testování.

Podle serverů Rusové zkoušejí upravený ukrajinský tank T-72AMT. Jde o přestavěné stroje sovětského původu. Podle specializovaného serveru Oryx, který dlouhodobě monitoruje ztráty techniky na Ukrajině, Rusové od začátku invaze ukořistili nejméně šest těchto tanků.

Ze zveřejněného videa se zdá, že je stroj řízený z „pohledu první osoby“ (first person view, FPV), tedy s kamerou namířenou ve směru pohybu. To je stejný princip, jaký se často používá při ovládání sebevražedných dronů.

Ze záběrů není patrné, kdy a kde vznikly. Není jasné ani to, jestli jde z ruské strany jen o experiment nebo jestli má s dálkovým ovládáním nějaký další záměr.

Záznam začíná výhledem z tanku, jak ho vidí operátor v brýlích. Následují další záběry, které ukazují vojáka, jenž prostřednictvím dálkového ovládání se strojem popsaným písmeny Z (což je jeden ze symbolů ruské agrese na Ukrajině) jede.

Mohlo by vás zajímat

Všudypřítomnost dronů je dána do značné míry cenou a jednoduchou výrobou. Drony se vyrábějí z velké části z čínských součástek, které lze poměrně jednoduše zkompletovat na Ukrajině i v garáži nebo obýváku.

Později se objeví dva jiní lidé v civilu, kteří s ovladačem a speciálními brýlemi na očích také tank řídí. Jeden má na starosti zřejmě pohyb, druhý ovládá hlavní věž. Není jasné, zda lze z nějakých zbraní na tanku střílet.

V posledních měsících začíná přibývat záznamů z činnosti techniky, která se označuje jako „pozemní vozidla bez posádky“ nebo anglickou zkratkou UGV (unmanned ground vehicle).

Na konci března letošního roku na bachmutské frontě vyjely na ruské straně do boje dva nezvyklé stroje. V území nikoho se objevila dvě vozítka vybavená granátomety, která ostřelovala ukrajinské pozice. Obě vozítka byla nakonec zničena.

Historicky nejde o žádnou novinku. Dálkově ovládaná vozítka se používala už za druhé světové války jako pojízdné „kamikadze drony“. Tanky na dálkové ovládání využívala i americká armáda a to během konfliktů v Bosně, Kosovu a Iráku na vysoce nebezpečných místech například při odstraňování min. Rozdíl je v tom, že tato vozidla byla pro tento účel navržená.

Dnes do této „škatulky“ spadá pestrá škála velmi různorodých strojů. Liší se velikostí, výkony, ale také určením.

Jejich využití je různorodé. Mála část je určená přímo k boji například „kamikadze obrněnci“. Většího rozšíření se dočkala UGV určená k zásobování, která vlastně vyplňují mezeru mezi možnostmi jednotlivce a automobilů. Někdy slouží k dopravě munice či jiných zásob.

Příležitostně se zmiňuje i nasazení průzkumných vozítek s kamerami či jinými senzory. Specifickou kapitolou jsou pak vozítka určená k dopravě min, která už používají obě strany.

Doporučované