Hlavní obsah

Video: Teplota přes 2000 °C. Ukrajinci použili proti Rusům dron s termitem

Bez komentáře: Ukrajinský dron pomocí termitové nálože ničí ruské pozice skryté v remízku. Video: twitter/Osinttechnical

Obě válčící strany na Ukrajině zkouší zaskočit nepřítele improvizovanými bojovými prostředky. Jeden takový použili ukrajinští vojáci, když na masivní dron přimontovali termitovou nálož.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na sociálních sítích koluje video, které ukazuje požár remízku na východě Ukrajiny, který byl zasažen hořlavou látkou z dronu. Podle investigativního účtu OSINTtechnical, který je spravovaný analytikem z amerického think tanku Centrum námořní analýzy (CNA), se jedná o druh termitové bomby. O akci dronu informoval i vojenský portál Militarnyi.

Termit obsahuje pyrotechnickou směs kovu a oxidu železitého. Zároveň má vysokou teplotu hoření, která dosahuje až 2500 °C. Žár, který se rozšíří po výbuchu, je velmi těžké uhasit a dokáže propálit i velmi odolný kov, píše americký deník Newsweek.

Dobrovolníci, kteří pomáhají provozovat účet GeoConfirmed, jenž lokalizuje místa bojů a spolupracuje i s investigativním serverem Bellingcat, pak uvedli, že k incidentu došlo v Záporožské oblasti. Kdy přesně bylo video pořízeno, nelze nezávisle ověřit.

Termitové nálože nejsou žádnou novinkou. Ukrajinské jednotky je používají i ke zničení nehybné ruské techniky nebo ruských stanovišť, shrnuje deník Forbes. Dokládá to například video zveřejněné ukrajinským aktivistou Serhijem Sternenkem. Na záběrech je vidět, jak hořlavá látka propálí střechu a následně zapálí celý dům.

Podle deníku Forbes je pravděpodobné, že termitové nálože budou hrát větší roli i při ukrajinských útocích na ruskou infrastrukturu. Kovové klece, které Rusové začali rozmisťovat kolem zařízení, pro tento typ munice pravděpodobně nebude problém.

I ruská armáda opakovaně používá v konfliktu na Ukrajině zápalné zbraně. Jde o vakuové bomby nebo munici s bílým fosforem, která se používala například za první světové války nebo během války ve Vietnamu. Používání fosforových bomb, které se vzněcují při kontaktu s kyslíkem a způsobují rozsáhlé škody, mezinárodní právo zakazuje například v situaci, kdy by výbuch ohrozil civilní obyvatelstvo. Tento typ munice ale nebývá řazen mezi chemické zbraně.

Jak reaguje fosfor při kontaktu s kyslíkem a proč je těžké ho uhasit, ukazuje následující video.

Video ukazuje, na jakých chemických principech fungují zápalné zbraně. Video: Martin Tyburec, Televize Seznam

Doporučované