Hlavní obsah

Video: Tajfun ochromuje Japonsko, evakuují se miliony lidí

Bez komentáře: Japonsko zasáhl tajfun Nanmadol.Video: AP

 

Reklama

Tajfun Nanmadol, který v neděli dorazil nad jižní japonský ostrov Kjúšú, už podle agentury AP způsobil zranění 60 lidem a desítky tisíc lidí musely strávit noc v tělocvičnách nebo na dalších místech určených pro evakuaci.

Článek

Bouře se mezitím přesouvá směrem na sever, jihozápad Japonska sužuje silný vítr a lijáky.

Tajfun už na jihu ostrova způsobil škody, když například strhl autobusovou zastávku v prefektuře Mijazaki a rozbil okno herny japonské hry pačinko v prefektuře Kagošima, uvedla televize NHK. Vydatný déšť hlásí Tokio, kde kvůli zaplavení přerušila provoz jedna z linek metra.

Železniční společnosti a aerolinky v oblasti přerušily provoz a maloobchodní řetězec Seven-Eleven Japan dočasně zavřel zhruba 950 obchodů se smíšeným zbožím.

V neděli se po příchodu tajfunu nad ostrov ulice měst zaplavily bahnitou vodou z řek a na 200 000 domácností se ocitlo bez proudu, uvádí britská stanice BBC.

Evakuaci úřady doporučily celkem 9 milionům lidí, desítky tisíc strávily noc v tělocvičnách nebo na dalších místech určených pro evakuaci a přes 60 osob utrpělo zranění. Některé z nich zasáhly úlomky skla, další lidé se zranili, když uklouzli v dešti, vyplývá podle AP ze zpráv v japonských médiích.

Úřady varovaly před možnými sesuvy půdy a rozvodňováním řek. Uzavřené jsou v jihozápadním Japonsku také některé dálnice a lidé hlásí problémy se signálem mobilních telefonů.

Mohlo by vás zajímat

Velkou část Austrálie čekají v nadcházejících měsících neobvykle silné deště a silný vítr. Příčinou je klimatický jev La Niña.

Nanmadol postupně zeslábl do tropické bouře a nyní se pohybuje rychlostí zhruba 108 kilometrů v hodině a v nárazech až 162 kilometrů za hodinu.

Podle předpovědí by se bouře měla posouvat směrem na severovýchod k ostrovu Honšú. Silné deště se předpovídají v oblasti kolem Ósaky a Kjóta. Očekává se, že v úterý bouře dorazí k Tokiu.

Nanmadol je čtrnáctý tajfun, který zasáhl v tomto roce a řadí se mezi ty největší, uvádí BBC. Americké velvyslanectví v Japonsku na svém webu dokonce uvedlo s odvoláním na tamní média, že se tajfun Nanmadol může stát jednou z největších bouří, které zasáhly Japonsko za posledních 70 let.

V roce 2019 si tajfun Hagibis vyžádal přes 100 životů. Podle vědců jsou v posledních letech bouře častější a mají horší následky kvůli klimatickým změnám.

Reklama

Doporučované