Hlavní obsah

Video: Švýcaři vypravili nejdelší osobní vlak na světě

Bez komentáře: Záběry z rekordní jízdy.Video: AP

 

Reklama

Švýcarská železniční společnost překonala rekord, když v rámci oslav 175. výročí svého založení vypravila nejdelší vlak na světě. Souprava, která v sobotu brázdila dráhu, se skládala ze 100 vagonů a byla dlouhá 1 906 metrů.

Článek

Trasa rekordního vlaku dlouhá 25 kilometrů vedla z tunelu Albula v Predě ke světoznámému viaduktu Landwasser. „Po intenzivních přípravách máme obrovskou radost, že se nám podařilo vytvořit tento světový rekord,“ řekl krátce po překonání rekordu Renato Fasciati, ředitel Rhétské dráhy (RhB).

Úspěch byl na místě oficiálně potvrzen zástupci Guinessovy knihy rekordů a zápis zní: „Nejdelší úzkorozchodný osobní vlak“.

Podle ředitele dráhy si příprava na cestu vyžádala vyřešení řady technických překážek. Zásadní problém byla komunikace a celkové ovládání soupravy, která se skládala z několika vlakových jednotek.

Budoucnost české dopravy

Unijní ministři se na jednání v Praze shodli na tom, že je potřeba dál budovat síť vysokorychlostních železnic v Evropě. Kdy v Česku pojedou první rychlovlaky? A jak zlepšit stav českých dálnic?

Pro tyto účely byl zřízen polní telefon dlouhý téměř 2 km. Soupravu vlaku spravovalo 7 strojvedoucích a 21 techniků. Po překonání rekordu vlak zase rozpojili na jednotlivé soupravy, které budou znovu zavedeny do běžného provozu, píše zpravodajská stanice Euronews.

Předchozí rekord držela Národní belgická železniční společnost. V roce 1991 vypravila vlak, který měřil 1732,9 m a skládal se ze 70 vagónů. Trasa byla dlouhá 62,5 km a vedla z Gentu do Ostende.

Rekord nejdelšího vlaku jakéhokoli typu vznikl v roce 2001 v Austrálii. Nákladní vlak Mt. Goldsworthy tehdy měřil 7,3 kilometru.

Reklama

Doporučované