Hlavní obsah

Video: Rusové použili v Kupjansku „dvojí úder“, tvrdí Kyjev

Bez komentáře: Město Kupjansk v Charkovské oblasti zasáhla ruská klouzavá bomba. Video: twitter/RALee85

„Záchranáři byli několikrát nuceni najít úkryt. Jakmile však obnovili práci, začalo ostřelování znovu,“ uvedla Státní služba pro mimořádné situace.

Článek

Východoukrajinský Kupjansk se stal v pondělí terčem ruského útoku. Když na místo dorazili hasiči a začali likvidovat požár, dostalo stejné místo úder znova, napsala na telegramu Státní služba pro mimořádné situace.

„Záchranáři byli několikrát nuceni najít úkryt. Jakmile však obnovili práci, začalo ostřelování znovu,“ uvedla Státní služba. Uhasit všechna ohniska se tak podařilo až v úterý, jak informoval například server The New Voice of Ukraine.

Podle ukrajinských médií Rusové použili taktiku „dvojího úderu“.

Záchranné složky by přitom měly chránit mezinárodní úmluvy, protože nevedou bojové operace, ale zachraňují lidi a poskytují pomoc: nepřítel by na ně tedy právě proto neměl útočit.

Záběry z ostřelovaní města v Charkovské oblasti zveřejnil na sociální sítí X respektovaný vojenský analytik Rob Lee z amerického think tanku Foreign Policy Research Institute. Podle něj Rusové použili klouzavou bombu typu FAB. Munice nejenže ničí cíl, ale znamená i zkázu pro okolní zástavbu.

Analýza

Ruské síly v posledních měsících stále častěji využívají v boji slzný plyn a další mezinárodním právem zakázané chemické zbraně.

Rusové tvrdí, že na civilní cíle neútočí

Další případ, kdy Rusové u Bachmutu zřejmě použili taktiku dvojího úderu, jsme popisovali v tomto článku. Stejný scénář byl zaznamenán i loni při ostřelování Pokrovsku.

Rusko i přes četné prokázané útoky na nemocnice či zdravotníky odmítá, že by se zaměřovalo na civilní cíle. Na to, že taktika dvojího úderu odporuje mezinárodnímu právu, upozorňovala i Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Doporučované