Hlavní obsah

Video: Rusové po nich střílí, když odnášejí zraněné

Bez komentáře: Sestřih z akcí vojenských mediků na Ukrajině. Video: twitter/operativno_ZSU

 

Reklama

O život nejde jen při samotných bojích, ale i při snaze zachránit zraněné. Ukrajinští zdravotníci často riskují životy, když se snaží ošetřit své spolubojovníky.

Článek

Ukrajinci zveřejnili na sociálních sítích video, které dokládá, v jak riskantních podmínkách pracují v Ruskem rozpoutané válce zdravotníci.

Na záběrech, které na svém účtu na Twitteru publikovaly Ozbrojené síly Ukrajiny (ZSU) a jejichž pravost není možné ověřit, je vidět vozidlo, které převáží těžce raněné vojáky, kteří krátce předtím bojovali proti Rusům. Mají střelná zranění či rány od střepin a výbuchů. Speciálně upravená sanitní vozidla jsou během svých výjezdů opakovaně ostřelována nepřátelskými jednotkami.

Upozorňujeme, že video obsahuje drastické záběry. Redakce Seznam Zpráv se navzdory tomu rozhodla záběry zveřejnit. Snažíme se na našich stránkách ukazovat válku bez příkras. Cílem není šokovat, ale ukázat konflikt takový, jaký reálně je. Včetně toho, že v něm umírají konkrétní lidé, nikoli pouhá čísla.

Ranění vojáci z fronty jsou nejprve převezeni do stabilizačního centra, kde se je zdravotníci snaží nonstop dostat do stavu, v němž budou schopni dalšího převozu do lépe vybavených nemocnic dál od bojiště.

Reportáž s českými dobrovolníky na Ukrajině

Reportér Seznam Zpráv popisuje, jak to reálně vypadá na frontové linii. Pohyboval se tam s Čechy, kteří z bojové zóny odvážejí zraněné vojáky.

V posledních měsících stále častěji přicházejí zprávy o útocích na zdravotníky. Na začátku února se v Bachmutu stala terčem přistavená sanitka, která přijela ošetřit zraněnou ženu. O pár minut později dostala zásah, Rusové zde použili zákeřnou taktiku „dvojího úderu“ (více zde).

V březnu pak zahynula devětadvacetiletá zdravotnice Jana „Yara“ Rychlická, které vojáci přezdívali Anděl.

Poslední případ se stal minulý týden, kdy byl český medik-dobrovolník, který pomáhá na východě Ukrajiny, zasažen šrapnelem. Jeho stav je vážný, prozatím neumožňuje převoz do republiky.

Navzdory četným útokům na zdravotníky a nemocnice v průběhu války Rusko opakovaně popírá, že by úmyslně útočilo na civilní cíle.

Reklama

Doporučované