Hlavní obsah

Video: Rusové našli účinnou obranu proti dronům. Sítě

Bez komentáře: Ruské drony shazují sítě na ukrajinské stroje. Přibývá i vzdušných soubojů.Video: telegram/crewruss1a, telegram/Liniya_fronta6,

Obě strany na Ukrajině neustále experimentují s tím, jak se efektivně ubránit dronům. Jedním z řešení se stává síť shozená z dronu na nepřátelský bezpilotní stroj.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Všudypřítomné drony dnes pro vojenskou techniku, ale i pro pěchotu na ukrajinském bojišti představují největší nebezpečí. Není tedy divu, že obě armády hledají způsoby, jak se proti nim bránit.

Jedním z řešení se stalo shazování sítí, což bezpilotní stroje zneškodní. Na záběry z ruských dronů, které tuto taktiku používají, na svém účtu na sociální síti X upozornil vojenský analytik Rob Lee z amerického think tanku Foreign Policy Research Institute.

Zveřejněná videa ukazují i útoky lehčích strojů na těžké „bombardovací drony“, například na ukrajinské „Upíry“ (pro které se často používá i někdejší údajně ruská přezdívka „Baba Jaga“).

S obranou proti dronům na Ukrajině neustále experimentují obě strany. Jednou z možností je elektronický boj, další představují vzdušné souboje, kdy ruské drony záměrně vyhledávají a taranují, tedy záměrně do nich narážejí, větší ukrajinské „noční bombardéry“.

Někdy se k tomu používají malé kamikaze drony řízené z pohledu první osoby, které cíl zničí nárazem a náloží. Jindy jde o menší „hobby“ drony, které se snaží náletem shora zasáhnout rotory.

Kyjev i Moskva také bezpilotní letouny upravují, aby byly ve vzdušných soubojích efektivnější.

Analýza

Kdo vidí, má obrovskou výhodu, a naopak kdo na bojišti ztratí „oči“, a tedy přehled o situaci, může přijít o pozice i vojáky. A právě o oslepení nepřítele se snaží ukrajinští obránci v boji s okupanty.

Doporučované