Hlavní obsah

Video: Ruský útok zasáhl vojenské letiště v ukrajinském týlu

Bez komentáře: Záběry ruského útoku na letiště u města Myrhorod v Poltavské oblasti. Úder potvrdilo i ukrajinské letectvo.Video: telegram/Fighterbomber

Ruská armáda zaútočila na vojenské letiště v ukrajinské Poltavské oblasti a zasáhla několik stíhaček. Velení ukrajinského letectva útok potvrdilo.

Článek

Ukrajinská armáda při ruském útoku na leteckou základnu přišla možná až o dva letouny Su-27 a čtyři další byly poškozeny. Tvrdí to ruský proválečný bloger Rybar, který má na telegramu přes milion sledujících a patří ke kritikům ruského ministerstva obrany. Rybarovy informace bývají obvykle poměrně spolehlivé.

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo údajné záběry z útoku. Úder potvrzují i snímky z Fire Information for Resource Management System (FIRMS) americké NASA, které v místě zachycují požár, shrnuje server The War Zone, zaměřený na vojenství.

Na záběrech je vidět ostřelovaní letiště pomocí kazetové munice a poté v některých místech požár.

Velení ukrajinského letectva útok na facebooku potvrdilo. Nicméně hodnocení bojových škod zůstává sporné. „Je to válka a bohužel ne bez ztráty techniky,“ uvedl mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat.

„Úder byl. Jsou nějaké ztráty, ale zdaleka ne tak, jak to popisuje nepřítel. Letectvo dělá vše, co může, aby nepříteli čelilo, zmátlo ho, včetně klamných cílů a dalších prostředků,“ dodal Ihnat.

Analýza

Kdo vidí, má obrovskou výhodu, a kdo naopak na bojišti ztratí „oči“, a tedy přehled o situaci, může přijít o pozice i vojáky. A právě o oslepení nepřítele se snaží ukrajinští obránci v boji s okupanty.

Zasažené letiště u města Myrhorod v Poltavské oblasti leží asi 160 kilometrů od ruských hranic. Ukrajinské účty na telegramu poukazují na operační vzdálenost a na to, že v ukrajinském týlu mohou v klidu operovat nepřátelské drony.

Je ale možné, že Rusko zasáhlo klamné cíle. Ukrajinská armáda prakticky od počátku invaze vytváří atrapy zbraní ke zmatení nepřítele. Na frontě se objevují nafukovací návnady tanků nebo třeba dřevěné napodobeniny, které jsou často nerozpoznatelné od originálních.

Ruské drony takové atrapy lokalizují a mohou je považovat za skutečné zbraně, a tak se okupanti rozhodnou je zničit. Vyplýtvají tak ale munici, které je v posledních měsících ve válce nedostatek.

Ať už bylo zasaženo cokoliv, vzhledem k tomu, že Ukrajina brzy obdrží od Západu desítky darovaných letounů F-16, bude pro ni po tomto útoku ještě palčivější otázka, jak stroje ukrýt a zabránit jejich monitorování. Dá se předpokládat, že letouny se stanou jedním z hlavních cílů, na které se budou chtít Rusové zaměřit.

Doporučované