Hlavní obsah

Video ukazuje důsledky ruského útoku na největší dětskou kliniku na Ukrajině

Bez komentáře: Záběry ze zasažené nemocnice v Kyjevě.Video: suspilne.media, twitter/Gerashchenko_en, twitter/ZelenskyyUa, twitter/SESU_UA

aktualizováno •

Hospitalizované děti se podle serveru Hromadske před útokem podařilo přesunout do krytů. Zemřeli ale dva dospělí. Kvůli ruskému útoku zemřeli i čtyři lidé v soukromé kyjevské porodnici.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dva lidé zemřeli při ruském útoku na největší dětskou nemocnici na Ukrajině Ochmatdyt. Informoval o tom starosta metropole Vitalij Kličko, píše ukrajinský server Suspilne. „Oba jsou dospělí, jeden je lékař,“ napsal starosta na síti Telegram. Dalších 16 lidí bylo zraněných, včetně sedmi dětí.

Útok byl součástí masivního úderu proti cílům po celé Ukrajině, při kterém zemřely desítky lidí (podrobněji zde).

Jak je vidět na záběrech z nemocnice, výbuch vyrazil okna a strhl část jedné budovy. Záchranáři, ozbrojené složky a dobrovolníci pomáhají s evakuací hospitalizovaných i zaměstnanců. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského nemocnice pomáhala tisícům dětí.

Podle ukrajinských úřadů útok v hlavní budově poškodil jednotku intenzivní péče, operační sály a onkologii. V době zásahu lékaři třem pacientům operovali srdce a trosky z výbuchu kontaminovaly jejich otevřené hrudní dutiny, napsala agentura AP s odkazem na ukrajinského ministra zdravotnictví Viktora Ljaška.

„Nyní, když byla nemocnice poškozena ruským úderem, jsou pod troskami lidé a přesný počet obětí stále není znám. Právě teď všichni pomáhají odklízet trosky – lékaři i obyčejní lidé,“ napsal na sociální síť X Zelenskyj. K příspěvku připojil fotky a záběry z nemocnice.

Svitlana Kravčenková se v době útoku nacházela v nemocnici se svým dvouměsíčním synem. „Bylo to děsivé. Snažila jsem se ho zakrýt látkou, aby mohl dýchat,“ řekla. Jejich auto zaparkované vedle zničené budovy bylo pohřbeno pod sutinami. Naštěstí vyvázli bez závažného zranění. „Kdybychom byli v autě, tak už neexistujeme,“ řekl Reuters Kravčenko, manžel Svitlany.

Hospitalizované děti se před útokem podařilo přemístit do krytů, píše ukrajinský server Hromadske s odkazem na šéfa tamní jednotky intenzivní péče. Pacienty čeká převoz do dalších nemocnic, ale někteří z nich k tomu potřebují specializované vybavení.

Zranění jsou podle serveru mezi zaměstnanci nemocnice.

Foto: twitter/ZelenskyyUa

Zasažená nemonice je největší dětské zařízení na Ukrajině.

Kromě Ochmatdytu ruský útok zasáhl i soukromou porodnici v kyjevské čtvrti Dniprovskyj. Na místě zahynuli nejméně čtyři lidé, píše list Kyiv Independent. Podle ukrajinské pohotovostní služby na budovu dopadly padající trosky raket.

V průběhu války Rusko opakovaně popírá, že by úmyslně útočilo na civilní cíle. Obdobné prohlášení přišlo z Moskvy i v pondělí - rozsáhlý útok proti Ukrajině se podle ruského ministerstva obrany zaměřil na vojenské cíle.

Četné důkazy a svědectví ale ukazují, že na zdravotníky a nemocnice útočí opakovaně.

Například v dubnu letošního roku dopadly na severoukrajinský Černihiv ruské rakety krátkého doletu Iskander. Ministerstvo zdravotnictví v prohlášení, ze kterého citoval server Novynarnia, uvedlo, že tehdy byla poškozena i budova zdravotnického zařízení.

Nejznámější útok na nemocniční zařízení je za začátku ruské invaze na Ukrajinu. V Mariupolu na jihovýchodě Ukrajiny se terčem náletu stala porodnice a dětská nemocnice.

Doporučované