Hlavní obsah

Video: Ráno ze Seiny vytáhli skútr, pak si v ní zaplavala starostka Paříže

Bez komentáře: Současná starostka Paříže Anne Hidalgová si zaplavala v řece Seině.Video: AP

Kvalita vody v Seině je před blížícími se olympijskými hrami velkým tématem. Skeptici míní, že voda v řece nebude dostatečně čistá pro konání závodů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pařížská starostka Anne Hidalgová ve středu splnila svůj lednový slib a devět dní před zahájením olympijských her si zaplavala v Seině, aby demonstrovala čistotu řeky.

Doprovodili ji Tony Estanguet, bývalý vodní slalomář a šéf organizačního výboru LOH 2024, a také nejvyšší vládní úředník pro pařížský region Marc Guillaume. Společně absolvovali zhruba stometrový úsek kolem radnice a katedrály Notre-Dame.

Hidalgová už v úterý řekla, že událost je ukázkou úsilí města a státu o zlepšení kvality vody v Seině. Akci původně plánovala na konec června, bakterie indikující přítomnost fekálií ale výrazně přesahovaly povolené limity, a tak ji musela několikrát odložit.

V posledních dvou týdnech nicméně kvalita vody v Seině splňuje požadované normy.

Server France 24 poznamenal, že investice do zajištění čistoty Seiny přesáhly v souvislosti s hrami 1,4 miliardy eur, přesto panují obavy, aby snahy nezmařily rozmary počasí.

Televize BFMTV pak informovala, že ještě ráno z řeky vytáhli dvě kola a skútr.

Zahájení, pak závody

Hidalgová není první političkou, která se v Seině vykoupala. O víkendu si v ní zaplavala francouzská ministryně sportu Amélie Oudéa-Castérová. K té se připojil paratriatlonista Alexis Hanquinquant, který bude při slavnostním zahájení paralympiády 28. srpna vlajkonošem Francie.

O víkendu v Seině plavala francouzská ministryně sportu Amélie Oudéa-Castérová.Video: AP

Seina má hrát během olympiády důležitou roli. Příští pátek se na ní uskuteční slavnostní zahajovací ceremoniál. A pokud se kvalita vody nezhorší, měl by se v ní konat plavecký závod na deset kilometrů a plavecká etapa olympijského i paralympijského triatlonu.

To se v případě vrtkavého počasí může změnit, Paříž má ale podle deníku Libération v záloze plán B, alespoň pro dálkové plavání – kanoistický a veslařský areál ve Vaires-sur-Marne. U triatlonu je to poněkud složitější, tam pořadatelé zvažují soutěž o několik dní odložit. A kdyby nepomohlo ani to, omezit ho na duatlon.

Současný establishment není prvním, pro koho je plavání v Seině politickým tématem. Slib se vrací opakovaně. V 90. letech minulého století s ním přišel tehdejší starosta Paříže a pozdější prezident Jacques Chirac, když prohlásil, že se do Seiny sám ponoří, k čemuž ale nikdy nedošlo.

Doporučované