Hlavní obsah

Video: Rakety odpalované z korby náklaďáku. Ukrajina testuje ničivou zbraň

Bez komentáře: Střely Brimstone odpalované z improvizovaného nosiče umístěného na korbě nákladního automobilu.Video: twitter/UAWeapons

 

Reklama

Ukrajinská armáda testuje další sofistikovanou zbraň. Objevily se první záběry, jak používá rakety Brimstone dodané Velkou Británií. Co umí tyto střely?

Článek

Na konci dubna potvrdila Velká Británie rozšíření dosavadní dodávky zbraní na pomoc Ukrajině o řízené střely Brimstone. Britský ministr pro ozbrojené síly James Heappey tehdy uvedl, že na Ukrajina dostane „stovky“ těchto střel s tím, že první kusy dorazí na frontu během několika následujících týdnů, píše britský deník The Times.

Není jasné, kolik raket Británie nakonec na Ukrajinu poslala, ani o jaké druhy přesně šlo. Všechny verze rakety Brimstone jsou zhruba 1,8 metru dlouhé a váží okolo 48,5 kilogramů.

Jsou určené primárně k likvidaci pohyblivých cílů. Střela se skládá s tandemové hlavice typu HEAT s nízkou fragmentací. První menší nálož propálí pancíř a poté se aktivuje kumulativní nálož, která pak zničí cíl, uvádí server The Drive s odkazem na výrobce MBDA. Bojová hlavice tak účinně ničí veškerou bojovou techniku.

Součástí raket je sofistikovaný zaměřovací a naváděcí systém využívající poloaktivní laserové navádění. Využít se tedy dají za každého počasí a za velmi nepříznivých povětrnostních podmínek či špatné viditelnosti, tudíž i v noci. Střely se jen špatně lokalizují, a tak se také obtížně likvidují. Další jejich výhodou je schopnost salvových útoků a autonomního vyhledávání cílů. Brimstony tak mohou zasáhnout i několik cílů najednou.

Na sociálních sítích se nyní začalo šířit video, na kterém ukrajinské síly odpalují rakety Brimstone ze země. Kde přesně vzniklo, není jasné, ale spekuluje se, že to bylo při výcviku.

Podle serveru The Drive jde o první záběry odpalu těchto střel na Ukrajině a zároveň o první střelbu z improvizovaného nosiče umístěného na korbě nákladního automobilu. Britští odborníci sice už dříve naznačili možnost namontovat odpalovací zařízení na korbu menší dodávky, ale právě až video z Ukrajiny ukázalo, jak se technické řešení podařilo realizovat.

Jednoduchý trojitý nosič Brimstone používaný na letadlech je přišroubovaný na speciálním rámu a upevněný na korbě vozu. Pozemní odpalovací mechanismus údajně vyvinula Velká Británie speciálně pro Ukrajinu. Díky tomuto řešení byly dodávky do země rychlejší.

Díky úspěšnému odpalu nejuniverzálnějších protipancéřových raket tímto způsobem se ukazuje, že ukrajinská armáda se s pomocí Západu umí kreativně vyrovnat s technickým náskokem nepřítele. Pro Brimstony se zároveň rozšiřuje pole působnosti. Jak uvádí server The Drive, takto osazená dodávka by mohla pomáhat i při obraně pobřeží a ničení lodí.

Raketové systémy krátkého doletu se staly důležitou součástí ukrajinských obranných operací. Ať už jde o zařízení odpalovaná z ramene či o pokročilejší raketomety připevněné na různých druzích vojenské techniky. S jejich pomocí malé ukrajinské útočné skupiny účinně ničí ruskou těžkou techniku a způsobují druhé straně citelné ztráty.

Raketové nosiče Brimstone připevněné na vozech by se tak brzy mohly stát hlavní hrozbou, jak pro ruské pozemní síly, tak pro námořnictvo. Ukrajina teď drží jednu z nejvyspělejších zbraní, jakou kdy měla. Díky mobilnímu řešení ji může nasadit prakticky kdekoli.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované