Hlavní obsah

Video: Putin za volantem mercedesu. Osobně přejel opravený Kerčský most

Video, které zveřejnila ruská státní média, zachycuje prezidenta Vladimira Putina na projížďce přes opravený Kerčský most.Video: Kremlin.ru

 

Reklama

Vladimir Putin se v pondělí projel po opraveném Kerčském mostě. Na videu, které zveřejnila ruská státní média, sedí v osobním autě společně s vicepremiérem Maratem Chusnullinem a společně most přejíždějí.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin přijel v pondělí osobně zkontrolovat Kerčský most, který spojuje Rusko s nelegálně anektovaným ukrajinským poloostrovem Krym. Po mostě, který zhruba před dvěma měsíci poškodil výbuch, se projel v osobním autě. Ruské úřady už předtím informovaly o obnovení části poškozené vozovky, píše ČTK.

Státem kontrolovaná zpravodajská agentura TASS zveřejnila video, na kterém je Putin za volantem osobního automobilu. Na volantu se blýská logo automobilky z ruskou vládou nenáviděného Západu – německého Mercedesu.

Na místě spolujezdce prezidenta doprovází místopředseda ruské vlády Marat Chusnullin, který Putina informuje o postupu oprav i potížích, se kterými se stavitelé potýkali.

Agentura TASS pak uvádí, že ruský prezident při návštěvě hovořil i přímo s opraváři a vládním činitelem zodpovědným za opravu.

Po prohlídce dal Putin vicepremiérovi za úkol opravit i levou stranu mostu. „Musíme ji vylepšit do perfektního stavu,“ nařídil. Chusnullin odpověděl, že levá strana mostu v současnosti slouží pouze omezeně a že do budoucna ji rádi nechají opravit.

Krymský most ve fotkách:

+4

Není to poprvé, kdy ruský vládce v doprovodu kamer přejel Kerčský most. Už 15. května 2018 usedl do oranžového kamionu značky Kamaz a rozjel se v čele kolony těžké techniky, která jako první přejela po čerstvě dokončeném mostě z pevninského Ruska na Krym (psali jsme zde). Poloostrov o čtyři roky dříve převzali proruští separatisté podporovaní Moskvou, která ukrajinské území připojila k federaci.

Most se pak stal jedním ze symbolů ruské nadvlády nad ukrajinským regionem. Silná exploze jím pak otřásla letos 8. října. Část vozovky se po výbuchu zřítila a vzplály také cisterny na železniční sekci mostu.

Ruské úřady ještě ten den informovaly o částečném obnovení provozu na silniční i železniční části mostu, byť někteří odborníci tato tvrzení zpochybňovali. Moskva z útoku viní ukrajinské tajné služby, Kyjev se ale k útoku otevřeně nepřihlásil.

Na opravách mostu pracovalo podle vicepremiéra Chusnullina 500 lidí, tři plovoucí jeřáby, čtyři pramice a asi jednatřicet kusů techniky. Práci stavařům narušovalo počasí: z 55 dnů, kdy se na mostě pracovalo, jich bylo dvaadvacet bouřlivých.

Krymský most

Spolu s ruskou anexí Krymu výrazně klesla životní úroveň republiky. Část majetku byla znárodněna a mezinárodní společnosti ukončily s republikou spolupráci. Ukrajina přerušila veškerou pozemní dopravu na Krym a jediné zásobování probíhalo z Ruska. Základních potřeb byl nedostatek, nebo se zvýšila jejich cena. Stejně tak byla z Ukrajiny přerušena dodávka vody a zemědělství na Krymu nemělo daleko k totálnímu úpadku.

Jedním z nástrojů ruské propagandy byla investice do infrastruktury. Příkladem je 19 km dlouhý Krymský most přes Kerčský průliv, který spojuje republiku s Ruskem. Jinak se mu říká také Kerčský most. Stavba probíhala v letech 2016 až 2019. Most slouží pro silniční i železniční dopravu a je nejdelším v Evropě. Sám prezident Putin se zhostil slavnostního otevření, kdy stavbu prohlásil za symbol ruské píle a hrdosti.

V sobotu 8. října 2022 most poničil rozsáhlý výbuch. Podle výpovědi Kremlu nebylo poškození nijak závratné, nicméně nejnovější fotografie Krymského mostu dokazují opak.

Foto: Profimedia.cz

Záběry Krymského mostu zveřejněné ruskou vládou. Z výbuchu Rusko obvinilo Ukrajinu. Někteří ukrajinští představitelé incident oslavovali, ale Kyjev se k odpovědnosti nepřihlásil.

Reklama

Doporučované