Hlavní obsah

Video: Projev britské premiérky narušily aktivistky. Vyvedli je ze sálu

Bez komentáře: Projev britské premiérky narušili příznivci ekologického hnutí Greenpeace. Video: AP

 

Reklama

Britská premiérka Liz Trussová na výroční konferenci své vládní Konzervativní strany obhajovala vládní plány. Její projev ale v úvodu přerušil protest příznivců ekologického hnutí Greenpeace. Vystoupení živě vysílala televize BBC.

Článek

Dvě mladé ženy v sále rozvinuly transparent s nápisem „Kdo hlasoval pro tohle?“ a logem Greenpeace. Ochranka v sále jim během chvíle látku vytrhla a ženy vyvedla. K tomu vyzvala sama Trussová.

V prohlášení vydaném krátce po incidentu organizace Greenpeace UK uvedla, že v programu nové vlády našla nejméně sedm témat v oblastech ochrany životního prostředí, boje se změnou klimatu nebo pracovních práv, která jsou v rozporu s programem Konzervativní strany před posledními parlamentními volbami v roce 2019.

Kabinet v září například oficiálně zrušil zákaz takzvaného frakování, tedy metody využívané při těžbě břidlicové ropy, která může mít vážné ekologické dopady. Podle Greenpeace je i to v rozporu s předvolebními sliby.

Nedávno také premiérka Trussová nedoporučila novému britskému panovníkovi Karlu III. cestu do egyptského Šarm aš-Šajchu, kde se od 6. do 18. listopadu koná klimatická konference COP27.

Karel III., proslulý svým zájmem o klimatické otázky, chtěl na mezinárodním sjezdu pronést projev. Své plány ale změnil po soukromé audienci Trussové, napsal list The Times.

Trussová a její vynucený obrat

Liz Trussová při svém nástupu do funkce premiérky slibovala Britům řešení ekonomických problémů vyvolaných mimo jiné ruskou agresí na Ukrajině. Po odporu ale byla její vláda své plány změnit.

Setkání v Šarm aš-Šajchu se pravděpodobně nezúčastní ani Trussová. Zpráva přichází v době, kdy se mluví o tom, že současná vláda plánuje slevit, nebo zcela opustit svůj plán na dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050.

Podle prohlášení Buckinghamského paláce se král zeptal premiérky Trussové na radu ohledně své účasti na klimatické konferenci. „Se vzájemným přátelstvím a respektem se shodli, že se král nezúčastní,“ uvedl královský palác v prohlášení.

Reklama

Doporučované