Hlavní obsah

Video: Požár ve věži Záporožské jaderné elektrárny

Bez komentáře: Záběry z požáru v Záporožské jaderné elektrárně zveřejnil na svém telegramu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.Video: twitter/ZelenskyyUa

Rusové říkají, že do areálu dopadl ukrajinský dron. Bezpečnostní incidenty v areálu Záporožské jaderné elektrárny znepokojují svět už od úvodní fáze ruské invaze na Ukrajinu.

Článek

Požár, který v neděli propukl v jedné z chladicích věží Ruskem obsazené Záporožské jaderné elektrárny na jihu Ukrajiny, se podařilo uhasit. Na telegramu to oznámil představitel okupačních úřadů Záporožské oblasti Vladimir Rogov. Podle tiskové mluvčí elektrárny věž vyhořela.

„Požár v Záporožské jaderné elektrárně je uhašen. Úroveň radiace v Nikopolském okrese je v normě,“ potvrdil podle serveru The Kyiv Independent Serhij Lysak, náčelník ukrajinské Dněpropetrovské oblastní vojenské správy.

Představitel ukrajinských úřadů v Nikopolu, městě nedaleko elektrárny, v neděli informoval, že ruské síly zapálily „velké množství automobilových pneumatik v chladicích věžích“. Odvolával se na své zdroje v okupované oblasti.

„Možná je to provokace nebo pokus o vyvolání paniky v osadách na pravém břehu bývalé nádrže,“ dodal s odkazem na vyprázdněnou Kachovskou vodní nádrž, která byla zničena loni v červnu následkem výbuchu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE), aby za provokaci pohnala k odpovědnosti Rusko. „Dokud si ruští teroristé udrží kontrolu nad jadernou elektrárnou, situace není a nemůže být normální,“ uvedl.

Ruská strana tvrdí, že oheň způsobil útok ukrajinského dronu. Informace o výbuchu dronu zveřejnil i šéf MAAE Rafael Grossi.

Expertní tým agentury uvedl, že v neděli slyšel explozi ve stejnou dobu, kdy jej správa elektrárny dosazená ruskými okupačními orgány informovala, že bezpilotní letoun údajně zasáhl jednu ze dvou chladicích věží elektrárny. Mezinárodní agentura požádala o okamžitý přístup k chladicí věži, aby mohla posoudit škody.

Jaderná bezpečnost podle agentury nebyla ohrožena. MAAE ale podotkla, že jakýkoliv požár v areálu elektrárny nebo jejím okolí s sebou nese hrozbu rozšíření ohně rovněž na objekty, které jsou pro bezpečnost elektrárny důležité.

Ruskojazyčný servis BBC píše, že k Záporožské jaderné elektrárně patří dvě věže, které stojí mimo areál podniku na severní straně chladicí nádrže. Používaly se, když elektrárna pracovala na plný výkon.

Jaký význam má Záporožská elektrárna?

Jde o vůbec největší jadernou elektrárnu na Ukrajině a v Evropě a devátou největší na světě (podle čistého elektrického výkonu je pátá). Stavěla se v letech 1984 až 1995.

Obrovský areál má šest reaktorů, každý o přibližném maximálním výkonu 1000 MW, tedy celkem třikrát větším než Temelín. Jaderná elektrárna v Záporoží před ruskou invazí vyráběla pětinu elektřiny na Ukrajině a dodávky z ní stačily na proud pro zhruba čtyři miliony domácností.

Foto: Seznam Zprávy

Plán Záporožské jaderné elektrárny.

Elektrárnu Rusové okupují už přes dva roky. Během této doby došlo k celé řadě porušení bezpečnostních opatření, která znervózňují celý svět. Terčem ostřelování se komplex stal hned na počátku ruské invaze.

V dubnu tohoto roku v areálu Záporožské jaderné elektrárny údajně explodoval bezpilotní letoun. Ruská společnost Rosatom tehdy uvedla, že při ukrajinském útoku na jadernou elektrárnu utrpěli tři zaměstnanci zranění, jeden vážná.

S velkou pozorností se sledovala situace v elektrárně i po zničení Kachovské přehrady. Ta byla důležitá i pro chladicí systém zmíněné Záporožské jaderné elektrárny. I odstavené reaktory je potřeba ochlazovat.

V minulém roce pak u jednoho z reaktorů v Záporožské jaderné elektrárně explodovala ruská mina, uvedla agentura Reuters s odvoláním na ukrajinskou společnost Enerhoatom. Podle firmy okupanti přeměňovali okolí elektrárny na minové pole.

„Podle zdrojů došlo k výbuchu poblíž strojovny čtvrtého (reaktorového) bloku,“ uvedl Enerhoatom.

Ruští vojáci podle agentury řekli pracovníkům, že to byla „jejich vlastní mina, která explodovala“. Enerhoatom uvedl, že ruské síly přeměňují okolí elektrárny na „minové pole“.

Už v prvním roce války Rusové do turbínových hal navezli těžkou vojenskou techniku včetně obrněných vozidel a munice, jak dokládá například přiložené video.

Záběry z vnitřku Záporožské jaderné elektrárny.Video: twitter/Wooly_Mammoth

Doporučované