Hlavní obsah

Video podle Kremlu svědčí o „zvířecí podstatě Ukrajinců“. Jenže jsou v něm Rusové

Upozornění: Video obsahuje drastické záběry. Video má údajně ukazovat Ukrajince, jak zabíjí svého spolubojovníka. Video: Telegram/russianocontext

Ruská televize a proruské účty na sociálních sítích šíří záběry, na kterých údajný ukrajinský voják zastřelí svého spolubojovníka. Záběry zkoumali novináři zabývající se ověřováním faktů a jejich verdikt je jasný: podvrh.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na to video se nedívá lehce. Sledujete scénu, při které se po ukrajinském bojišti přesouvá skupina vojáků. Jednoho z nich zasáhne FPV dron. Dojde k němu spolubojovník a namísto pomoci, kterou čekáte, ležícího muže odpraví. Zraněného střelí do hlavy.

Záběry opakovaně odvysílala ruská televize Rossija 24, koluje na mnoha účtech na platformě Telegram jako doklad toho, jak se údajní Ukrajinci starají o své zraněné vojáky.

„Jejich vztah k vlastním lidem je, jak se zdá, jako k obtížnému hmyzu. Aniž by se příliš vyznal v tom, o co jde, ho spolubojovník cynicky střelí do hlavy,“ okomentovala ve vysílání reportáž moderátorka Anastasia Ivanovová.

„Toto video opravdu ukazuje jejich zvířecí podstatu. Fašistickou ideologii, která je v nich zakořeněná,“ doplnil v přímém přenosu televize anonymní ruský voják, který se podle svých tvrzení zúčastnil tzv. zvláštní vojenské operace. Tedy války, kterou Rusko na Ukrajině v únoru 2022 rozpoutalo.

Kreml si „fašismus“, resp. „denacifikaci Ukrajiny“ vybral jako jeden z důvodů své agrese. Státní propaganda od začátku války opakovaně mluví o „neonacistech na Ukrajině“ i o „vraždění prorusky smýšlejících lidí“.

Připomeňte si

Vladimir Putin lhal během války na Ukrajině mnohokrát, ne vždy to pravděpodobně bylo úmyslné. Části svých tvrzení sám věří i kvůli tomu, že se obklopil lidmi, kteří mu říkají jen to, co chce slyšet.

I poselství výše popsané reportáže se neslo v tomto duchu: odlidštění protivníka, diskreditace ukrajinské armády.

Reálně ovšem ruské kanály sdílejí s vysokou pravděpodobností materiál, který diskredituje především jejich vlastní lidi.

Doložili to novináři z televize Current Time a analytici z investigativního projektu Sistema, kteří do posledního políčka dané video rozebrali.

Zjistili, odkud záběry pochází, a požádali 118. brigádu ukrajinské armády, která tam působí, o její záběry útoků dronů odpovídající dané situaci. A našli originál videa - ovšem ve vysokém rozlišení. Je z nich patrné, že dron zasáhl ruské vojáky.

Video, které se původně objevilo na kanálech Telegramu, bylo nízké kvality a tváře bojovníků byly zakryté. To umožnilo ruské propagandě tvrdit, že to jsou Ukrajinci, kdo je na záběrech.

Na videu nemá zraněný voják na uniformě viditelné žádné symboly či jiné znaky, které by ukazovaly na konkrétní jednotku. Datoví analytici si nicméně všimli drobného detailu: vykukující lemovky spodního prádla u zastřeleného vojáka. Je na ní nápis Bokai. Jedná se o poměrně běžnou značku spodního prádla v Rusku.

Foto: Telegram/russianocontext

Ruský voják má na sobě spodní prádlo s nápisem Bokai. Jedná se o poměrně běžnou značku spodního prádla v Rusku.

Bokai se ovšem vyrábí v Číně, teoreticky by mělo být možné sehnat značku kdekoli, i na Ukrajině. Novináři se ji snažili objevit na největších ukrajinských internetových obchodech - Rozetka, Prom.ua a Olx, ale na žádném z nich nebylo v nabídce. Ani v aplikaci čínského AliExpressu se uživatelům z Ukrajiny nenabízí.

S doménou .ua lze najít pouze tři odkazy na prodej této značky. Jedna z nich vede na webové stránky obchodu v Doněcku, který je od roku 2014 okupován Ruskem. Další web vás pak k nákupu přesměruje na ruský „Yandex“. Jediný obchod, který nabízel na Ukrajině danou značku, byl TopSox, který od roku 2022 nefunguje.

Údajní Ukrajinci na videu mají oblečené kalhoty podobné řadě maskáčového oblečení A-Tacs FG, které používá ruská armáda. Zmíněné kalhoty dané barvy jsou k sehnání i v ukrajinských obchodech.

Podobný příběh

Proruské účty na sociálních sítích šíří video, které údajně zachycuje, jak ukrajinští vojáci zastrašují rusky mluvící ženu s dítětem. Záběry zkoumali dobrovolníci zabývající se ověřováním faktů a jejich verdikt je jasný: fake.

Oblečení ovšem není jediným prvkem výbavy, podle něhož lze identifikovat ruské vojáky. Na videu je také možné podrobně prozkoumat samopal, kterým voják zastřelí svého spolubojovníka.

Černý trup samopalu s charakteristickým závitem nahoře je rozpoznatelným modelem AK-12. Jedná se o jeden z nejnovějších modelů ruského Kalašnikova, který byl uveden do výroby v roce 2018 a byl dopracován až během rozsáhlé ruské invaze na Ukrajinu. Ukrajinští vojáci před invazí neměli ve výzbroji AK-12. 

Scény zobrazené ve videu datoví analytici spojili se staršími videi a satelitními snímky z oblasti a určili, že ruští vojáci ustupují směrem k vlastním pozicím.

Zajatci?

Ruská propaganda využívá i další video: Na svém youtubovém kanále jej zveřejnil ukrajinský pluk Azov, upozornil ruský opoziční server Meduza.

Jeho vojáci v Serebrjanském lese v Luhanské oblasti zajišťují ruské zákopy a během toho zastřelí nepřátelského vojáka.

Záběry pobouřily ruské vojáky i politiky. Zástupce náčelníka Hlavní vojensko-politické správy ruské armády Apti Aronovič Alaudinov prohlásil, že zabití ruského vojáka „je porušením Ženevské konvence o zacházení s válečnými zajatci“.

Z videa však nikterak nevyplývá, že by šlo o válečného zajatce.

Mohlo by vás zajímat

Na sociálních sítích koluje video, na kterém ruští vojáci několika ranami zastřelili zajaté ukrajinské vojáky. Kyjevský úřad generální prokuratury potvrdil, že případ vyšetřuje.

Místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace Dmitrij Medveděv šel v komentáři k videu ještě dál. Vyzval k neprojevování humanity a k „popravám, popravám a popravám“.

Tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov prohlásil: „Fašisté jsou fašisté. Takhle se k nim musí přistupovat a musí být zničeni. To hrdinové v první linii dělají.“

Vyšetřovací výbor Ruské federace oznámil, že bude vyšetřovat „okolnosti zastřelení ruského vojáka“.

Moskva dlouhodobě Azov vykresluje jako nacistickou organizaci a obviňuje pluk ze zvěrstev, aniž by však předložila konkrétní důkazy. V roce 2022 ruský nejvyšší soud oficiálně označil Azov za teroristickou skupinu.

Doporučované