Hlavní obsah

Na Floridu se řítí hurikánové „monstrum“, hladinu moře zvedne o několik metrů

Hurikán Milton zachycený z Mezinárodní vesmírné stanice.Video: NASA Video, Youtube.com

„V jedné sezoně to obvyklé není,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy meteoroložka Jana Hujslová k faktu, že na Floridu míří už třetí silný hurikán v jedné sezóně. V posledních týdnech je podle ní v Atlantiku „hodně živo“.

Článek

„Musíme předpokládat, že to bude monstrum,“ pronesl Ron DeSantis, guvernér amerického státu Florida, který se chystá na příchod ničivého hurikánu Milton.

Úřady obyvatele státu na jihovýchodě Spojených států varovaly před ohrožením života a odstartovaly rozsáhlou evakuační akci.

Hurikán během pondělí krátce zesílil na pátý, tedy nejvyšší stupeň. K pobřeží Floridy by podle meteorologů měl dorazit v noci na čtvrtek, necelé dva týdny poté, co stát zasáhl hurikán Helene.

„Souvislost s rostoucími teplotami vzduchu i oceánu je nesporná,“ říká meteoroložka Jana Hujslová z Českého hydrometeorologického ústavu.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, proč Milton tak rychle zesílil i jaký bude mít dopad na Floridu.

Jak nebezpečný hurikán Milton bude? Jak silně Floridu zasáhne?

Během pondělka zesílil na nejvyšší, tedy 5. stupeň Saffir-Simpsonovy stupnice. V noci na dnešek ho doprovázel vítr o rychlosti až 290 km/h. Sice částečně zeslábl, ale do večera pravděpodobně znovu zesílí. Postupuje k severovýchodu a k pobřeží Floridy dorazí v noci ze středy na čtvrtek tamního času (ve čtvrtek ráno SELČ, pozn. red.) pravděpodobně na 3. stupni Saffir-Simpsonovy stupnice, tedy s větrem o rychlosti až 200 km/h.

Saffirova-Simpsonova stupnice

Saffirovu-Simpsonovu stupnici pro klasifikaci bouří na západní polokouli vyvinuli na počátku 70. let stavební inženýr Herbert Saffir a meteorolog Robert Simpson, který byl ředitelem amerického Národního centra pro hurikány.

Stupnice rozděluje hurikány do pěti různých kategorií, založených na síle větru, atmosférického tlaku a prudkosti bouře. Nebere v potaz dešťové srážky nebo lokalitu, kam bouře míří. To v praxi znamená, že hurikán nižšího stupně může způsobit větší škody než bouře zařazená do vyšší kategorie.

Do kategorie 1 spadají hurikány o rychlosti větru 119-153 km/h, kategorie 2 končí u hranice 177 km/h, kategorie 3 u 208 km/h a kategorie 4 u 251 km/h. Nejvyšší pátá kategorie už nijak omezená není.

Bouře kategorie 5 způsobily v posledních letech rozsáhlé škody – například hurikán Katrina zpustošil New Orleans v roce 2005 a hurikán Maria měl ničivý dopad na Portoriko v roce 2017.

Milton během 24 hodin přešel z první do páté kategorie. Proč zesílil tak rychle?

Hlavním důvodem je velmi teplá voda v oblasti Mexického zálivu, protože právě teplé moře je pro hurikány zdrojem energie. Současně sehrály roli místní podmínky v atmosféře, velká vlhkost vzduchu a minimální střih větru, tedy malý rozdíl ve směru a rychlosti větru s výškou. Díky tomu se mohlo velké množství energie koncentrovat na jednom místě a způsobit rychlé zesilování bouře.

Dá se očekávaná síla hurikánu přisoudit klimatické změně?

Částečně ano, a to kvůli velmi teplé vodě v Mexickém zálivu. V souvislosti s klimatickou změnou sledujeme nárůst teploty vzduchu i povrchových částí oceánů. Právě teplá voda je přitom pro tropické cyklóny hlavním zdrojem energie a čím teplejší voda je, tím více energie může bouře získat.

Na druhou stranu pro zesilování bouře jsou potřeba i další podmínky, jejichž výskyt či absence s klimatickou změnou přímou souvislost nemají. Například onen malý střih větru nebo výskyt klimatických jevů El Niño / La Niña.

Jaký bude mít hurikán Milton dopad na Floridu?

Zasažena bude většina Floridy. Vítr bude zpočátku dosahovat rychlosti až 200 km/h, takže bude lámat stromy, působit škody na majetku a pravděpodobně miliony lidí zůstanou na nějakou dobu bez elektřiny.

Hurikán způsobí i rozsáhlé záplavy jak na pobřeží, tak ve vnitrozemí. Pobřežní oblasti budou zaplavené mořem, jehož hladina stoupne podél západního pobřeží poloostrova o jeden až 4,5 metru, nejvýše v širším okolí Tampy. Na velké ploše naprší 100 až 300 mm srážek a lokálně až 450 mm, což způsobí zatopení níže položených míst a prudké rozvodnění řek. Hurikán částečně ovlivní i jihovýchod Georgie a Jižní Karolíny.

Dopady hurikánu Helene

Asi nejhorší situace po hurikánu Helene je v části státu Severní Karolína, kde je nedostatek zásob vody, jídla i výpadky proudu. V jediném okrese tam zemřelo 40 lidí a bilance ještě může růst.

Jsou hurikány, jako je Milton, pro tuto oblast běžné? O jak závažný přírodní jev se jedná v porovnání s těmi, které oblast zažila v minulosti?

V oblasti Mexického zálivu, včetně Floridy, se tropické bouře každoročně objevují. V některém roce se pobřeží USA vyhnou, ale většinou některý z jižních států postihnou. Letos zasáhne Floridu už třetí hurikán - Debby, Helene, Milton -, což už v jedné sezoně obvyklé není.

Navíc západněji ležící státy zasáhly další hurikány – Francine (hlavně Louisianu) a Beryl (hlavně Texas a předtím zanechal spoušť na ostrovech v Karibiku). K pobřeží USA dorazily v minulosti dva hurikány na 5. stupni Saffir-Simpsonovy stupnice – Andrew (1992) a Michael (2018), ale Milton by měl, než dorazí k pobřeží Floridy, částečně zeslábnout na 3. stupeň.

Hurikán Milton přichází krátce poté, co jihovýchod USA zasáhla zmíněná Helene. Co tyto jevy vypovídají o změnách klimatu?

Tropické cyklóny, v Atlantiku označované jako hurikány, se vyskytovaly i v minulosti. Od 80. let je ale patrný trend nárůstu intenzity tropických cyklón a v severním Atlantiku dochází i k nárůstu počtu tropických bouří a hurikánů.

Souvislost s rostoucími teplotami vzduchu i oceánu je nesporná. Pro letošní rok byla i na základě vysokých teplot v tropickém Atlantiku předpovídána nadprůměrná hurikánová sezona, a i když srpen byl nezvykle klidný, v posledních týdnech je v Atlantiku hodně živo.

Související témata:

Doporučované