Hlavní obsah

Video: Odklízecí týmy bouraly zbytky zříceného mostu v Baltimoru

Demolice zbývající části zříceného mostu Francise Scotta Keye v Baltimoru.Video: AP

Řízená demolice umožní opětovné vytažení lodi Dali na hladinu a obnovení provozu v přístavu. Znamená úlevu pro tisíce nákladních dopravců, řidičů kamionů a majitelů malých podniků, jejichž práce byla uzavřením přístavu ovlivněna.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V pondělí proběhla demolice zbývající části zříceného mostu Francise Scotta Keye v americkém Baltimoru. Zničené ocelové nosníky se po výbuchu řetězce pečlivě rozmístěných výbušnin s rachotem zřítily do řeky, píše agentura AP.

Znamenalo to významný krok k vyproštění kontejnerové lodi Dali, která tam uvázla 26. března, kdy krátce po vyplutí z Baltimoru ztratila energii a narazila do jednoho z podpůrných pilířů mostu. Následný pád mostu způsobil smrt šesti dělníků a zastavil v rušném baltimorském přístavu většinu námořní dopravy.

„Toto byl velmi důležitý milník pro postup vpřed,“ řekla bezprostředně po demolici plukovníce Estee Pinchasin, velitelka Baltimorského okrsku armádních inženýrských sborů. Odborníci nepředpokládají, že by museli použít další výbušniny. „Je to jako loupat cibuli,“ dodal podle AP generálporučík Scott Spellmon ze Sboru inženýrů americké armády.

Baltimorští úředníci uvedli, že detonace proběhla podle plánu. Sdělili, že dalším krokem je posouzení několika zbývajících krovů na přídi Dali a ujištění se, že opětovnému vytažení lodi na hladinu nebude bránit žádný z podmořských vraků.

Posádka lodi Dali zůstala během detonace na palubě, členové posádky nesměli od katastrofy uzemněné plavidlo opustit. Úředníci uvedli, že se věnují údržbě lodi a pomáhají vyšetřovatelům. Dvacet členů posádky pochází z Indie a jeden ze Srí Lanky. Nebyla hlášena žádná zranění ani problémy, řekl velitel baltimorského přístavu kapitán David O’Connell.

Úřady očekávají, že loď bude znovu na hladině během několika příštích dnů, poté ji tři nebo čtyři remorkéry navedou do nedalekého terminálu v přístavu. Tam pravděpodobně zůstane několik týdnů a projde mírnými opravami, než bude přesunuta do loděnice k zásadnějším opravám.

Zřícení mostu a nehodu lodi i nadále vyšetřuje Národní úřad pro bezpečnost dopravy a Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Doporučované