Hlavní obsah

Video: Obama se na sjezdu pustil do Trumpa. Pobavil celou halu

Bez komentáře: Úryvek z Obamova projevu na demokratickém sjezdu v Chicagu.Video: twitter/BastianBrauns

Bývalý americký prezident Barack Obama na demokratickém sjezdu v Chicagu žertoval na účet svého nástupce Donalda Trumpa. Výmluvným gestem si udělal legraci z jeho „posedlosti“ velikostí davů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Manželé Obamovi, dodnes jedny z nejpopulárnějších a nejvlivnějších osobností amerických demokratů, na sjezdu strany v Chicagu burcovali příznivce na podporu prezidentské kandidátky Kamaly Harrisové. Zároveň ale varovali, že její souboj s republikánem Donaldem Trumpem je velmi těsný.

Exprezident Barack Obama prohlásil, že Spojené státy jsou připraveny na prezidentku Kamalu Harrisovou, která bude pracovat pro všechny Američany. Trumpovo vítězství v listopadových prezidentských volbách by naopak podle něj znamenalo další čtyři roky chaosu, jelikož Trumpovi jde pouze o vlastní zájmy.

Obama svého nástupce v Oválné pracovně v Chicagu ostře kritizoval a zároveň žertoval na jeho účet.

„Je tu osmasedmdesátiletý miliardář, který si neustále stěžuje na své problémy už od doby, co před devíti lety sjel po svém zlatém eskalátoru,“ narážel na den, kdy Trump oznámil svou kandidaturu do Bílého domu.

„Byl to neustálý proud stížností a stesků, který se dokonce nyní zhoršuje, když se bojí, že s Kamalou prohraje. Jsou tu dětinské přezdívky. Šílené konspirační teorie. Divná posedlost velikostí davu,“ ironizoval Obama bývalého prezidenta Trumpa a názorně u toho gestikuloval, jak se můžete přesvědčit v úvodním videu. Za své výroky sklidil pobavené úsměvy a dlouhý potlesk v sále.

Trump v minulosti zaujal například nadhodnocováním velikosti davu při své inauguraci. Americký prezident podle tehdejšího zjištění deníku The Guardian přiměl vládního fotografa, aby ořezal fotky z inaugurace o prázdná místa, kde nestojí žádní lidé. Snímky pak měly budit dojem, že na inauguraci bylo více lidí.

Opakovaně tvrdí, že davy na jeho akcích jsou větší než na setkáních viceprezidentky Kamaly Harrisové. Její štáb například lživě obvinil, že na svém mítinku u Detroitu začátkem měsíce použila umělou inteligenci, aby vyvolala dojem, že tam přišlo víc lidí, upozorňuje například americký server HuffPost.

Amerikanistka Kateřina Březinová má za to, že pro Trumpa byla vždy velikost důležitá, a to ať davů, nebo třeba volebních preferencí.

„On si vždycky dává pozor, aby mluvil v plurálu. Chce vytvořit dojem, že je pouze zástupcem těch davů a plnitelem jejich vůle. A taky jejich ochráncem proti všem těm ošklivým byrokratům z hlubokého státu a politikům,“ analyzovala tuto Trumpovu obsesi v rozhovoru pro Seznam Zprávy s tím, že se tak exprezident nepasuje na lídra politické strany, nýbrž na vůdce velkého hnutí.

Sjezd americké Demokratické strany v Chicagu trvá od pondělí do čtvrtka a má definitivně stvrdit kandidaturu Kamaly Harrisové na americkou prezidentku. Viceprezidentka by měla sjezd uzavřít svým projevem v noci na pátek středoevropského času.

Americká jízda podcastu 5:59

Foto: Seznam Zprávy

Série exkluzivních rozhovorů o předvolební situaci ve Spojených státech.

Prezidentské volby ve Spojených státech rozhodnou o dalším směřování země, výrazné dopady ale budou mít i jinde. Výjimkou není ani Evropa, kde se Ukrajina i díky podpoře ze Západu brání ruské invazi. Má v USA blíže k vítězství demokratka Kamala Harrisová, nebo republikán Donald Trump?

V sérii exkluzivních rozhovorů Americká jízda z dílny zpravodajského podcastu 5:59 moderátorka Lenka Kabrhelová klade otázky novinářům předních amerických médií. Přinášíme analýzu klíčových postav, témat a souvislostí souboje, který sleduje celý svět.

Všechny díly zpravodajského podcastu 5:59 poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a v dalších podcastových aplikacích. Podcast 5:59 můžete sledovat na síti X nebo na instagramu.

Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované