Hlavní obsah

Video: Neznámí útočníci v Moskvě napadli finskou ambasádu

Bez komentáře: Maskovaní útočnici házeli bourací kladiva na finskou ambasádu v Moskvě.Video: twitter/nexta

 

Reklama

Neznámí maskovaní muži házeli bourací kladiva na pozemek finského velvyslanectví v Moskvě. Za akcí podle nepotvrzených informací stojí lidé napojení na Jevgenije Prigožina, zakladatele nechvalně proslulé Vagnerovy skupiny.

Článek

Video s útokem se objevilo v úterý na různých telegramových kanálech. Jak je vidět na záběrech, zhruba dvacet maskovaných lidí hází přes plot finského zastupitelského úřadu v Moskvě kladiva. A to za dohledu ruské policie. „Samotná budova velvyslanectví nebyla poškozena,“ píše ruská verze Rádia Svobodná Evropa.

Podobné výhrůžné gesto se v ruském prostředí neobjevilo poprvé. Na konci listopadu jiné video ukazovalo, jak Igor Jelisejev, právník „Putinova kuchaře“ Jevgenije Prigožina, předává kladivo ruskému proválečnému blogerovi. Nástroj s umělými krvavými skvrnami na rukojeti byl tehdy ukrytý v pouzdru na housle.

Zakladatel vagnerovců Prigožin tvrdil, že ho posílá do Evropského parlamentu coby reakci na schválenou rezoluci, která označila Rusko za stát podporující terorismus. Europoslanci tehdy vyzvali unijní orgány, aby zařadily na seznam teroristických organizací právě i Vagnerovu skupinu a některé další jednotky bojující po boku ruských sil na Ukrajině (více zde).

Portrét

Temný ruský oligarcha Jevgenij Prigožin nedávno vystoupil ze stínu. Přiznal se k založení soukromé armády a veřejně zkritizoval vedení operace na Ukrajině.

Již dříve se na sociálních sítích objevilo drastické video, které zachycovalo popravu vojáka vagnerovců, jehož zajali Ukrajinci a pak ho spolu s dalšími Rusy vyměnili za ukrajinské vojáky. Prigožin vraždě bojovníka Jevgenije Nužina nejdříve aplaudoval. Na záběry reagoval tím, že by se záznam měl jmenovat „Pes si zasloužil psí smrt“.

Reklama

Doporučované