Hlavní obsah

Video: Nejen vzduch a voda. Na ukrajinské frontě přibývá i pozemních dronů

Bez komentáře: Ukrajina ukázala některé své modely pozemních vozidel bez posádky. Video: twitter/clashreport

Využití pozemních vozidel bez posádky je různorodé. Jen mála část je určená přímo k boji.

Článek

Bezpilotní drony jsou dnes nedílnou součástí ruské války na Ukrajině. Hojně se využívají ty létající, mořské pak Ukrajinci využívají především k útokům na Černomořskou flotilu.

V posledních měsících ale začíná na ukrajinské frontě přibývat záznamů o činnosti takzvaných pozemních vozidel bez posádky, pro něž se používá i anglická zkratka UGV (unmanned ground vehicle).

Historicky nejde o žádnou novinku. Dálkově ovládaná vozítka byla nasazena už během druhé světové války, kdy se používala jako pojízdné „kamikadze drony“. Dnes do této „škatulky“ spadá pestrá škála různorodých strojů. Liší se velikostí, výkony, ale také určením.

Na sociální sítí X se objevily záběry, kde je k vidění hned několik ukrajinských UGV. Některé jsou vybavené kulomety, jiné mohou přepravovat zásoby. Z videa není známo, kolik z nich se dostalo na bojiště, poznamenává odborný server The Warzone.

Respektovaný vojenský analytik Samuel Bendett už koncem května sdílel video ukrajinského vozítka Fury, které se nyní testuje pro vojenské účely.

Pozadu nezůstává ani nepřítel. Koncem března vyjely do boje na bachmutské frontě dva nezvyklé ruské stroje vybavené granátomety, které ostřelovaly ukrajinské pozice. Oba nakonec byly zničeny.

Analýza

Kdo vidí, má obrovskou výhodu, a naopak kdo na bojišti ztratí „oči“, a tedy přehled o situaci, může přijít o pozice i vojáky. A právě o oslepení nepřítele se snaží ukrajinští obránci v boji s okupanty.

Využití pozemních vozidel bez posádky je různorodé. Jen malá část je určená přímo k boji –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ například „kamikadze obrněnci“. Většího rozšíření se naopak dočkala UGV určená k zásobování, která vyplňují mezeru mezi možnostmi jednotlivce a automobilů. Někdy slouží například k dopravě munice.

Příležitostně se zmiňuje i nasazení průzkumných vozítek s kamerami či jinými senzory. Specifickou kapitolou jsou pak vozítka určená k dopravě min, která už používají obě strany. Ruské jednotky experimentují i s dálkově ovládanými tanky. Upozornil na to například ukrajinský deník The Kyiv Post.

Podle serveru Rusové zkoušejí upravený ukrajinský tank T-72AMT. Jde o přestavěné stroje sovětského původu. Podle specializovaného serveru Oryx, který dlouhodobě monitoruje ztráty techniky na Ukrajině, Rusové od začátku invaze ukořistili nejméně šest těchto tanků.

Doporučované