Hlavní obsah

Video: Neexistující židle. Odpůrci si utahují z Bidena v Normandii

Bez komentáře: Manipulativně zkrácené záběry, které mají poukazovat na to, že je americký prezident Joe Biden zmatený během oslav Dne D. Video: twitter/billdmccarthy

Na sociálních sítích se šíří video, které zachycuje údajně zmateného Joea Bidena během oslav Dne D ve Francii. Odborníci na ověřování faktů upozorňují, že jde o manipulativně zkrácené záběry.

Článek

„Světla svítí, ale Biden není doma. Trapné je slabé slovo…,“ napsala na sociální síti X moderátorka americké televize Fox News Jeanine Pirrová.

Narážela na záběry údajně nejistého šéfa Bílého domu Joea Bidena během slavnostního ceremoniálu k 80. výročí Dne D. Svůj komentář i video později smazala.

Na videu, které koluje na sociálních sítích, to vypadá, že se Biden pokouší v Normandii sednout na židli, ačkoliv za ním žádná není.

Jak ale upozornili například francouzská agentura AFP a její ověřovači faktů či server Forbes, video je manipulativně zkráceno, aby z něj nebylo zřejmé, že židle za americkým prezidentem skutečně je.

Biden čekal, než řečník dokončí představování ministra obrany Lloyda Austina a poté se posadil.

Velká ostuda, psal Trump Jr.

„Nastane někdy doba, kdy si Američané uvědomí, jak velká ostuda to je na světové scéně? Povzbuzuje tento druh neschopnosti a slabosti naše nepřátele, aby jednali tak, jak jednali doposud? Samozřejmě, že ano!“ reagoval například Donald Trump Jr., syn bývalého prezidenta a předpokládaného republikánského kandidáta do listopadových voleb.

Jiní šli s výroky ještě dál. Účet Hodgetwins nebo libertariánsko-konzervativní komentátor Dave Rubin dokonce tvrdili, že prezident má problém s vyměšováním.

Pozornost na sociální sítích vzbudily i záběry, kde Jill Bidenová manžela rychle vyprovází, zatímco se francouzský prezident Emmanuel Macron zdraví s válečnými veterány.

Není to zdaleka poprvé, co se kritici snaží 81letého Bidena vylíčit jako senilního, zmateného a neschopného výkonu funkce. Prezident je opakovaně terčem polemiky, zda je schopen vykonávat úřad, a to kvůli údajně špatné paměti a nejisté chůzi.

Donald Trump, který Bidena v listopadových volbách s velkou pravděpodobností znovu vyzve, ho v minulosti nazval „ospalým Joem“.

Prezident ve snaze kritiky odrazit letos v únoru podstoupil důkladnou lékařkou prohlídku. Lékař Bílého domu ho prohlásil za „zdravého“, „vitálního“ a „schopného služby“. Bidenova kancelář poté zveřejnila kompletní zprávu.

Mohlo by vás zajímat

O tom, kdo na další čtyři roky usedne v Bílém domě, v konečném důsledku rozhodne šest až sedm z 50 amerických států.

Doporučované